NEHRUOVO I GANDIJEVO INTERESOVANJE ZA ROME (napisao Padmašri V.R. Riši)

NEHRUOVO I GANDIJEVO INTERESOVANJE ZA ROME (napisao Padmašri V.R. Riši)

Džavaharlal Nehru, prvi premijer i osnivač moderne Indije, se sreo sa Romima u Jugoslaviji za vreme jedne od njegovih poseta Maršalu Titu. Aleš Bebler, istaknuta društvena i politička ličnost Jugoslavije, je, na Nehruov zahtev, ugovorio ove posete. Izveštaj koji je, o ovom događaju, Aleš Bebler dostavio Maršalu Titu 1978. je objavljen u časopisu „Roma“ u januaru 1985. Moji prijatelji Romi iz Jugoslavije su mi rekli da se vodio veoma zanimljiv razgovor u korist Roma između Džavaharlala Nehrua i Maršala Tita i da je objavljen u jugoslovenskog štampi. Moji prijatelji Romi su obećali da če mi poslati isečak iz novina.

 

Gospođa Indira Gandi, bivša premijerka Indije je nastavila ovu tradiciju i dočekala Rome u svojoj rezidenciji u Delhiju, posle Prvog međunarodnog romskog festivala u Čandigaru 1976. Provela je sat upoznavajući se sa svakim ponaosob. Rekla im je da je bila zainteresovana za njih od kako je bila dete. Nazvala ih je glasnicima međunarodnog mira. Gospođa Sonja Gandi, žena Radživa Gandija, se tada takođe kratko srela sa Romima. Interesovanje Indire Gandi za dobrobit Roma se toliko povećalo posle toga, da je lično došla da ih pozdravi na Drugom međunarodnom romskom festivalu u oktobru 1983. u Čandigaru, koji je i svečano otvorila. U svom govoru ih je nazvala svojim rođacima i poželela im svetlu i prosperitetnu budućnost, uz slogan „Upre Roma“ (više i više Romi).

 

„Sticajem okolnosti sam tri puta posetio Beograd – 1983. radi mog istraživanja o Romima, 2007. sa piscima i treći put 2012. da prisustvujem Svetskom romskom kongresu“ – Šaši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*