POZNATE OSOBE ROMSKOG PODRIJETLA

POZNATE OSOBE ROMSKOG PODRIJETLA

Na listi poznatih osoba ima puno osoba romskog podrijetla. Ima onih koji s ponosom pričaju o tome, no postoje i oni za koje smo mislili da sve znamo osim njihovog romskog podrijetla kojeg su vješto prikrivali.

ESMA REDŽEPOVA

Esma Redžepova međunarodno je priznata kao “kraljica romske glazbe”. Također, našla je svoje mjesto na ljestvici 50 najvećih vokala. Rođena je u Skopju, Makedonija. Započela je svoju profesionalnu karijeru u dobi od 13 godina te je bila prva balkanska izvođačica romske glazbe koja je postala popularna kod neromske publike na elitnim koncertnim pozornicama u ranim 60-tim godinama.

Esma pjeva na više od 10 jezika. Dobila je titulu “kraljica romske pjesme” na Svjetskom festivalu romske glazbe u Indiji 1976., dok je na Festivalu Roma u Moskvi 2000. proglašena romskom pjevačicom stoljeća. U 2013. je predstavljala Makedoniju na Eurosongu.

Do sada je održala više od 8000 koncerata u preko 30 zemalja. Nastupala je u uglednim opernim kućama, glazbenim dvoranama i pjevala za razne svjetske vođe.

JUSCELINO KUBITSCHEK


Foto/projetomemoria.art.br

Juscelino Kubitschek među istaknutijim je predsjednicima u brazilskoj povijesti. Ovaj brazilski predsjednik bio je češkog i romskog podrijetla.[1] Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je i završen projekt izgradnje Brasilie, novog glavnog grada Brazila.

Juscelino Kubitschek je pobijedio na predsjedničkim izborima u Brazilu koji su održani 2. listopada 1955. Postao je jedan od najzapamćenijih predsjednika u  povijesti Brazila. Dok je njegova vladavina trajala, glavni grad Brazila preseljen je iz Rio de Janeira u novosagrađenu Brasíliju. Njegova vlada je i naredila gradnju Brasilije kao planski sagrađene prijestolnice. A sjetimo se kako je je Rio de Janeiro bio glavni grad Brazila tijekom razdoblja od 1763. do 1960. Juscelino Kubitschek bio je po struci liječnik. Predsjednikom je postao kad su mu bile 53 godine.[2] Bio je predsjednik Brazila od 1956. do 1961.

Izgradnja novog glavnog grada Brazila započeta je godinu nakon njegovog stupanja na dužnost. Radilo se o velikom pothvatu, jer je Brasília sagrađena usred prašume, duboko u unutrašnjosti Brazila (oko 1000 kilometara od obale Atlantskog oceana). Kubitschek, je prozvan ocem modernog Brazila. Njegova majka bila je češkog i romskog podrijetla, kao i on.

Poginuo je u automobilskoj nesreći 1976., a njegovom je sprovodu prisustvovalo više od 300 000 ljudi.

CHARLIE CHAPLIN


Foto/imdb.com

Otkriven je dokument kojim se utvrđuje da je Charlie Chaplin, zvijezda nijemog filma i ikona svjetske kinematografije, bio djelomično Rom rođen u romskoj karavani. Karavansko romsko naselje Black Patch nalazilo se u Birminghamu 1880.

Pismo koje govori da je Chaplin djelomično Rom pronašla je njegova kćer Viktorija. Poslao ga je Jack Hill iz Tamworda, koji u njemu navodi da je Chaplin rođen u karavani njegove tetke:

“Karavana je pripadala romskoj kraljici, koja je bila moja tetka. Rođen si u Black Patchu u Smetwicku blizu Birminghama”,  napisao je Hill.[3]

Chaplinov krsni list nažalost nije nikada pronađen.

GIPSY KINGS


Foto/nordenergi.org

Slavni sastav Gipsy Kings dolazi iz francuskog Arlesa, idiličnog mjesta prožetog romskom kulturom. Četrdesetogodišnju audiografiju Gypsy Kingsa čine veseli žanrovi poput flamenka i popa, ali vidljiv je i utjecaj tradicionalnih narodnih pjesama.[4]

Članovi sastava Gipsy Kings dolaze iz dvije romske obitelji: Reyes i Baliardo. Obitelj Baliardo u srodstvu je s francuskim flamenko glazbenikom poznatim pod pseudonimom Manitas de Plata.
Članovi sastava su: Nicolás Reyes – glavni vokal, Pablo Reyes – vokal, gitara, Canut Reyes – vokal, gitara, Patchai Reyes – vokal, gitara, Andre Reyes – gitara, Diego Baliardo – gitara, Paco Baliardo – gitara, Tonino Baliardo – glavna gitara.

Chico Bouchikhi je bio član originalnog sastava, ali ga je napustio tijekom snimanja trećeg albuma Este mundo.

IAN HANCOCK


Foto/rafto.no

Ian Hancock (rođen kao Yanko le Redžosko) rođen je 29. kolovoza 1942. u Londonu. Ian je jezikoslovac, romski znanstvenik i politički aktivist [5] te jedna od glavnih ličnosti na području romskih studija. Direktor je Romskog arhiva i Dokumentacijskog centra (RADOC) pri Sveučilištu Texas, Austin, u SAD-u, gdje je započeo karijeru kao profesor engleskog jezika, lingvistike i azijskih studija.

Iako je njegovo službeno radno mjesto profesor lingvistike, Hancock u sebi objedinjuje mnoštvo različitih uloga. Među ostalim je predstavnik Roma pri UN-ovom Gospodarskom i socijalnom vijeću, a svojevremeno ga je predsjednik Clinton imenovao predstavnikom Roma u Vijeću Memorijalnog centra Holokausta Sjedinjenih Država.

Redoviti je suradnik na brojnim publikacijama i daje svoje stručno mišljenje o pitanjima koja se tiču Roma. Kaže kako je njegov primarni razlog postojanja napredak Roma u suvremenom društvu. Pomalo agresivan u nastupima za ostvarivanje prava Roma, Ian Hancock se ne boji kontroverze.

YUL BRYNNER


Foto/imdb.com

Jedan od poznatijih holivudskih glumaca bio je Rom.

Yul Borisović Brynner (1920. – 1985.) bio je ponosan na svoje romsko porijeklo. Naime, njegova majka bila je ruska Romkinja.

Bio je prepoznatljiv po ćelavoj glavi, a za ulogu kralja Siama dobio je nagradu Oscar. Glumio je u filmskim hitovima kao što su “Sedmorica veličanstvenih”, a proslavio se ulogom princa i faraona Ramzesa u kultnoj ekranizaciji priče o Mojsiju i 10 Božjih zapovijedi u istoimenom filmu te je bio proglašen počasnim predsjednikom Međunarodne unije Roma.

Ipak, našoj publici najpoznatiji je po ulozi inženjera Vlade u epskom spektaklu Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi”.

JEAN BAPTISTE „DJANGO“ REINHARDT


Foto/wikipedia

Belgijski gitarist rođen je 1910., a njegov slavni život se ugasio 1953. Smatra se jednim od najvećih jazz gitarista svih vremena. Django Reinhardt bio je najpoznatiji u grupi gitarista Roma koji su djelovali u i oko Pariza.

Nema sumnje da ovaj jedan od najslavnijih gitarista koji je utjelovio gypsy jazz bio romskog podrijetla. Razvio je posebnu virtuoznu gitarističku tehniku, a svojim stilom, u kojem se isprepliću tragovi romske glazbe s elementima jazza i francuske moderne, utjecao je čak i na američki jazz.

Odrastao je u romskom naselju u blizini Pariza, gdje je 1928. u jednom požaru izgubio mogućnost uporabe dva prsta na lijevoj ruci. Kompenzirajući tu invalidnost razvija svoj neponovljivi stil. Upravo je zato silom prilike izmislio potpuno novi stil tehnike sviranja gdje je koristio samo kažiprst i srednji prst na lijevoj ruci.

A detaljnije o Djangu smo već pisali.

ŠABAN BAJRAMOVIĆ


Foto/ulicamamo.com

Jedan od najslavnijih i najznačajnijih romskih pjevača zasigurno je bio Šaban Bajramović. Rođen 16. 4. 1936. u Nišu, Šaban je bio skladatelj i pjesnik koji je nastupao na području cijelog Balkana. „Kralj romske glazbe“ kako ga mnogi nazivaju, nije bio odlikaš u školi niti ju je redovito pohađao. Svoje muzičko znanje stekao je na ulici.

Navodi kako se djetinjstva baš i ne sjeća jer je bio rat. Tada se teško živjelo i ono što najviše pamti su glad, oslobođenje, uniforme, kape i oružje. Njegovi roditelji su se kroz život borili svim snagama kako bi svojoj djeci osigurali bolju budućnost u tim teškim vremenima. Imali su četiri sina i tri kćeri.

Njegov otac je bio čistač cipela, a majka je radila u niškoj tvornici duhana i brinula za njihov odgoj. Šaban je zbog ljubavi završio na Golom otoku nakon što je kao 19-godišnjak pobjegao iz vojske. No upravo na Golom otoku zasniva zatvorski orkestar koji je svirao jazz, te muziku romskog i meksičko-španjolskog štiha.

Iza sebe ima dvadeset albuma i pedesetak singlova, a napisao je i uglazbio oko sedam stotina pjesama. Svoju prvu ploču snimio je 1946.[6] Sudjelovao je u mnogim filmovima, ali najzapamćeniju suradnju ostvario je pjevajući u filmu „Crna mačka, beli mačor“ Emira Kusturice, u kojem je njegova pjesma „Bubamara“ odabrana za naslovnu pjesmu.

Svojevremeno ga je časopis TIME uvrstio u 10 najboljih blues pjevača svih vremena, a Indira Gandhi i Nehru su ga pozvali u Indiju gdje su mu odali priznaje i nazvali ga „kraljem svjetske romske glazbe“. Preminuo je 8. 6. 2008. u Nišu u 73. godini od posljedica infarkta.

ETHEL BROOKS


Foto/sas.rutgers.edu

Ethel Brooks rođena je 1967. u SAD-u. Ova američka Romkinja je profesorica koja predaje ženske i rodne studije i sociologiju na Sveučilištu Rutgers. Ona je također spisateljica i istraživačica, a područja njezinog istraživačkog interesa su politička ekonomiji, društveni pokreti i globalizacija, feminističke teorije, ekonomska sociologija, nacionalizam, urbana geografija, postkolonijalizam te romski studiji.

Trenutno radi na knjigama o Romima i postkolonijalizmu te o romskom feminizmu. U obje se knjige fokusira na političku ekonomiju i kulturnu produkciju te na rastuće nasilje nad Romima u svijetu.[7]

U 2011. je dobila prestižnu nagradu Fulbright-University of the Arts London. Akademsku godinu 2011./2012. provela je istraživajući iskustva Roma u Londonu pri istraživačkom Centru za transnacionalnu umjetnost, identitet i nacije.

 

Autorica: Sindirela Bobarić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*