Bivša jugoslovenska republika Makedonija (BJRM) od juče je postala Severna Makedonija   ZAEV “NATEGAO” USTAVNE PROMENE

Bivša jugoslovenska republika Makedonija (BJRM) od juče je postala Severna Makedonija ZAEV “NATEGAO” USTAVNE PROMENE

Skoplje-Makedonski Parlament je u petak sa 81 glasom “ZA” usvojio ustavne promene na bazi prespanskog sporazuma sa Grčkom vezano za ime države što je izazvalo spor sa Grcima koji traje već 27 godina.

 

Premijer sada Severne Makedonije, Zoran Zaev je pravdajući se višim ciljem za Makedoniju, a to je članstvo u NATO I EU napravio niz ustupaka albanskoj manjini u Makedoniji što će imati dalekosežne posledice u budućnosti.

 

Glasanje su bojkotovali poslanici VMRO-DPMNE koji su ovaj čin nazvali izdajom I tražili vanredne izbore, a I veliki deo javnosti je bio protiv promene Ustava.

 

Vlada u Skoplju ukazuje da je ostvarivanje ovih benefita proizašlo preko “preciziranje imena naše države sa geografskom odrednicom – Republika Severna Makedonija”. Kako se navodi, “makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima. Naša himna, naša zastava ostaju iste i zaštićene. Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije”: “Danas smo otvorili novu i perspektivnu budućnost za sve građane naše države. Za mirnu i bezbednu zemlju gde Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve ostale etničke zajednice živeti bolji i prosperitetniji život”.

 

logo_cir

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*