Centar Simon Vizental Hrvatskoj: Zabranite negiranje ustaških zločina  JASENOVAC JE BIO ODMARALIŠTE?

Centar Simon Vizental Hrvatskoj: Zabranite negiranje ustaških zločina JASENOVAC JE BIO ODMARALIŠTE?

Zagreb – Kako javlja N1, Centar Simon Vizental od hrvatskih vlasti traži da zabrani knjigu ‘Razotkrivena jasenovačka laž’, ali i sva ostala dela koja negiraju ustaške zločine počinjene za vreme NDH. Hrvatsku podsećaju da treba da preduzme sve korake kako bi sprečila negiranje Holokausta i istorijskih činjenica.

 

Centar je izdao saopštenje koje potpisuje ‘lovac na naciste’ Efraim Zurof zbog planirane promocije knjige u organizaciji Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Naime, za sledeću nedelju u dvorani crkve Presvetog Srca Isusova u Zagrebu predviđena je promocija knjige ‘Razotkrivena jasenovačka laž’, akademika Josipa Pečarića i dr Stjepana Razuma. Iz Centra Simon Vizental ističu da ovo delo negira masovna ubistva Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista koja su se redovno sprovodila u Jasenovcu.

“Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje sponzorira ovaj događaj, osnovano je u cilju skrivanja strašnih zločina koje su na Balkanu počinile ustaše. Ove zločine potvrđuju istorijski dokumenti, svedočanstva preživelih i brojna istraživanja uglednih istoričara. Dela poput ‘Razotkrivene jasenovačke laži’ u Nemačkoj ili Austriji odmah bi bila zabranjena”, piše Efraim Zurof.

Iz Centra Simon Vizental podsećaju da je Hrvatska članica Međunarodnog saveza za sećanje na Holokaust te bi trebalo da preduzme sve korake kako bi sprečila negiranje Holokausta i istorijskih činjenica. Kontinuirana pažnja koja se pridaje naporima usmerenim prema revizionizmu u kontradikciji je s međunarodnim obavezama koje je Hrvatska preuzela članstvom u Međunarodnom savezu za sećanje na holokaust

 

logo_cir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*