Izrada LAP za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u završnoj fazi, krajem januara javna rasprava  PREDUGI ROKOVI I PREMALA SREDSTVA

Izrada LAP za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u završnoj fazi, krajem januara javna rasprava PREDUGI ROKOVI I PREMALA SREDSTVA

Pirot – Kako javlja Plus 010, Na osnovu Sporazuma o saradnji u okviru programa “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”  Stalna konferencija gradova i opština  potpisala je, sredinom prošle godine,  sporazume o saradnji sa 10 izabranih gradova i opština koji će time dobiti sveobuhvatan paket podrške za izradu i unapređenje strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama u sprovođenju mera socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, medju kojima je i grad Pirot.

Cilj je poboljšanje socio-ekonomskog položaja romske populacije i sprovođenja prioritetnih strateških mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

Na izradi LAP-a radio je mobilni tim, koji ima 16 članova – koordinator  za romska pitanja, zdravstveni medijator, pedagoški asistenti, ali i predstavnici Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i Doma zdravlja. Po potrebi uključivali su se i stručni saradnici i predstavnici romskih nevladinih organizacija.

Za  sprovođenje mera iz LAP-a i godišnjeg operativnog plana mobilnog tima obezbedjena su sredstva u iznosu od 12 hiljada evra na godišnjem nivou, u prvom periodu kroz kofinansiranje 50-50% između lokalne samouprave i SKGO.

 

logo_cir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*