Partnerstvo lokalne samouprave grada Požarevca, NVO I nemačka fondacija na rešavanju problema Roma  RADNA MESTA I OBUKA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Partnerstvo lokalne samouprave grada Požarevca, NVO I nemačka fondacija na rešavanju problema Roma RADNA MESTA I OBUKA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Uoči Nove godine predstavljena je realizacija projekta ,,Podrška održivom zapošljavanju Roma na teritoriji Grada Požarevca“, koji su sproveli Grad Požarevac u saradnji sa Udruženjem Roma Braničevskog okruga i Udruženjem za razvoj preduzetništva ,,POSTART“ Požarevac, a uz podršku nemačke razvojne saradnje koju sprovodi -GIZ.

 

Opšti cilj projekta jeste poboljšanje socijalno ekonomskih uslova za uključivanje povratnika na osnovu Sporazuma o readmisiji kroz poboljšanje zapošljavanja i održivog zapošljavanja. Posebni ciljevi projekta su definisani kroz 4 potkomponente, a to su: povećanje stope zaposlenosti i zapošljivosti Roma i Romkinja, potvrđivanje rodne ravnopravnosti stvaranjem jednakih uslova za zapošljavanje, zaštita životne sredine korišćenjem biomase radi dobijanja čistih izvora energije i pokretanje javno – privatnog partnerstva.

 

Prema raspoloživim podacima, jedan od osnovnih problema sa kojima se romske porodice suočavaju je pre svega ekonomske prirode, a ogleda se u velikoj stopi nezaposlenosti. Pored toga, još veći problem predstavlja loš kvalitet zaposlenosti Roma pošto dominira takozvana neformalna zaposlenost koja ne podrazumeva i regulisani radni odnos uz sva osiguranja koje pruža.

 

logo_cir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*