Progoni Roma iz Indije

Kad je Mahmud Gazni zavldao oblastima Pendžab i Sind, zajednica Roma se faktički raspala, i znatan broj plemena našao se izvan Indije, zemlje za koju su, kako svedoče putopisci, postojali različiti nazivi. Romi su je najverovatnije nazivali ,,Baro than”, ,,Velika zemlja”, ili ,,Romani phuv”, ,,Zemlja Roma”, izraz koji susrećemo u nekim legendama i pričama.

 

Iseljavanju Roma iz Indije doprineli su, svakako, i pohodi drugih vojskovođa-osvajača, naročito Mahmuda iz Gora i Džingis Kana. Plemena koja su ostala u Indiji raspršila su se na sever i jug, o čemu svedoči i to da se i danas sreću u mnogim oblastima Indije.

 

Na kraju, potrebno je istaći još neke uzroke migracionih pokreta Roma iz njihove postojbine Indije.

 

Romi su se prvi našli na udaru hunskih hordi koje su, u najezdi sa severa i severoistoka, rušile sve pred sobom. Oni su kao nomadski živalj, bez određenog mesta bitisanja, ubrzano stali da se kreću po predelima Indije i tražeći načine da se spase od totalnog uništenja. Krenuli su prema zapadu. Njih su, zaglušujućom vikom, pratile hunske ratoborne horde, uz pokliče koji su u Romima izazvali strah. A kada su prve grupe krenule u tom pravcu, kao da više nije bilo zaustavljanja, a neprekidno su im se pridruživali i drugi ubogi Indusi.

 

Ratovi, progoni, nomadski način života, koji je uslovljavao specifične vrste zanimanja i, najzad, ekonomski razlozi, izazvali su seobe Roma one u pojedinim delovima sveta traju sve do današnjeg dana.

 

 

(NIAR)

 

logo_cir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*