10.1.2014. – tabletmag.com:  Plan da se otvori još jedan Holokaust muzej u Budimpešti nailazi na kritiku – od strane lokalnih Jevreja

10.1.2014. – tabletmag.com: Plan da se otvori još jedan Holokaust muzej u Budimpešti nailazi na kritiku – od strane lokalnih Jevreja

Mnogi brinu da će to biti izlog za političare koji žele biti viđeni da se sećaju Shoah-a ali koji ignorišu današnji antisemitizam.

Mađarski autor György Konrád je verovatno jedan od najpoznatijih dečijih preživelih Holokausta. Igrom slučaja on je zamalo izbegao da bude deportovan u Aušvic 1944. zajedno sa Jevrejima iz svog rodnog grada Berettyóújfalu u istočnoj Mađarskoj. On, njegova sestra i dva rođaka su preživeli rat u budimpeštanskoj sigurnoj kući pod švajcarskom zaštitom. Njegovi roditelji, koji su bili deportovani u Aistriju, su takođe preživeli i ponovo su se ujedinili sa svojom decom u Berettyóújfalu nakon rata – to je jedina jevrejska porodica iz tog mesta koja je preživela netaknuta.

Opet, sredinom decembra, Konrád, sada 81-godišnjak, je odsečno odbio poziv da uzme učešće u savetodavnoj sednici za novi državno-sponzorisani vredan 22 miliona dolara Holokaust memorijalni muzej i edukativni centar koji se fokusira na dečije žrtve, koji je najavljen da će biti otvoren narednog proleća. “Bilo bi teško boriti se sa osećajem da ishitrena organizacija ove izložbe nema veze sa stotinama hiljada dece ubijene pre 70 godina, već sa današnjom mađarskom vladom,” napisao je Konrád u otvorenom pismu direktoru muzeja.

Izvor (engleski jezik): http://www.tabletmag.com/jewish-news-and-politics/157693/budapest-holocaust-museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*