21.12.2013, romea.cz – Analiza: čeki političari ne razumeju zakon a Romi plaćaju cenu

21.12.2013, romea.cz – Analiza: čeki političari ne razumeju zakon a Romi plaćaju cenu

Nakon 1989.godine, češko društvo je rešilo da “gradi, štiti i razvija Češku Republiku u duhu neotuđivih vrednosti ljudskog dostojanstva i slobode kao dom slobodnih građana koji su svesni svojih obaveza prema drugima i svoje odgovornosti za zajednicu, kao slobodnu i demokratsku državu zasnovanu na poštovanju ljudskih prava i na principima civilnog društva, kao članici porodice evropskih i svetskih demokratija”. Ova predivna ideja je uključena u preambulu češkog Ustava.

Do današnjeg dana, ovi političari ne razumeju šta znači demokratija. Ja sam u potpunosti ubeđen da bi bilo kakvo ispitivanje čeških pitanja po tom pitanju definitivno proizvelo katastrofalne rezultate.

Želeo bih ovde da se fokusiram na ove reči iz preambule: “…koji su svesni svojih obaveza prema drugima i svoje odgovornosti za zajednicu.” U kontekstu nedavne diskusije u češkom Senatu povodom preporuka za integraciju Roma koje je pružio Savet EU, ove reči sada postaju potpuna šala.

Izvor (engleski jezik): http://www.romea.cz/en/news/czech/analysis-czech-politicians-don-t-understand-the-law-and-roma-pay-the-price

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*