26.1.2014. – Radio Sarajevo: Svejedno je kruh ili hljeb, samo da ga svi imaju dovoljno

26.1.2014. – Radio Sarajevo: Svejedno je kruh ili hljeb, samo da ga svi imaju dovoljno

Uz značaj hljeba, simbola dobrote i solidarnosti, započinjemo našu treću priču o društveno odgovornim kompanijama u Bosni i Hercegovini.

Komadić ove namirnice, koji će mnogi bez razmišljanja baciti u smeće, za neke druge znači preživljavanje. U našoj je zemlji, naime, postotak siromašnih na alarmantno visokom nivou. Prema podacima Svjetske banke iz  prošle godine, oko 48 posto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, dok je 18,5 posto ispod linije koja označava kritično siromaštvo. Usljed neadekvatne socijalne politike, mnoge ranjive kategorije društva dodatno su opterećene problemima neimaštine, što se odnosi i na organizacije koje im nastoje ponuditi pomoć.

Iako je društveno odgovornom poslovanju u našoj zemlji evidentno skloniji privatni sektor, zanimljiv primjer pronalazimo u Brčkom, gdje JP ‘Komunalno’ pokazuje na koje sve načine je moguće iskazati filantropski duh.

„Obično se nakon našeg redovnog održavanja zelenih površina sakupi dosta ogrjevnog materijala, koji se u saradnji sa Centrom za socijalni rad vozi najugroženijim porodicama na području Brčko distrikta. To su ogromne količine drveta, nekoliko hiljada kubika godišnje, s obzirom da su u našoj nadležnosti i parkovi i šume pored puteva. Jedna od naših strategija je i zapošljvanje pripadnika romske manjine, a trenutno ih je deset kod nas zaposleno za stalno. Romskoj zajednici, koja na području Brčko distrikta broji preko 2000 članova, pružamo pomoć i na druge načine, s ponosom ističe Nikola Simikić, zamjenik direktora ovog brčanskog javnog preduzeća.

Izvor: http://radiosarajevo.ba/novost/139356/Svejedno-je-kruh-ili-hljeb-samo-da-ga-svi-imaju-dovoljno-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*