NIAR NA 58.MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

NIAR NA 58.MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

logo_2013Ovogodišnji 58.Međunarodni beogradski sajam knjiga je održan od 20. do 27. oktobra 2013. godine pod sloganom “Prostori slobode” koji podrazumeva da su knjiga i književnost svojevrsno područje slobode, područje mašte, imaginacije, koje ne poznaje granice i ograničenja. Takođe, slogan podrazumeva i moć knjige da menja društvenu stvarnost, da se bori protiv svake vrste neslobode.

Na površini od 27.011 bruto kvadratnih metara predstavilo se 490 direktnih učesnika (12 više nego prošle godine), od toga 48 iz inostranstva.

Po prvi put na Sajmu knjiga poseban štand je rezervisan za srpsku književnu periodiku. Sajam ovim želi da pomogne ovu, u velikoj meri, zapostavljenu, a jako važnu izdavačku oblast.

Ovogodišnja zemlja počasni gost je bila Poljska. Pored Poljske, zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Francuske, BiH, Makedonije, Irana, Crne Gore, Japana, Belorusije, Kine, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije, Rusije, Austrije, Španije, Nemačke i Indije.

Ovogodišnji Sajam knjiga otvario je Ljubivoje Ršumović, jedan od najznačajnijih pesnika savremene srpske poezije za decu.

Na ovogodišnjem sajmu širokoj javnosti su predstavljena romski autori i njihova ostvarenja, prevodilačke knjiga na štandovima:

  1. IK romska produkcija, čiji je direktor Zlatomir Jovanović i
  2. Rominterpress, čiji je director Dragoljub Acković

Na štandu IK romska produkcija promovisana je knjiga Dečje jevandjelje (srpsko-romski) prevodioca Zlatomira Jovanovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*