18.2.2014. – Romi u Makedoniji zarobljeni u vlastitoj zemlji

Njemačke vlasti zastupaju stav da su zahtjevi za politički azil srpskih i makedonskih Roma tek pokušaj da se na mala vrata uđe u atraktivni sustav njemačke socijalne pomoći.

U drugoj polovici prošle godine njemačke su vlasti zaprimile tisuće novih zahtjeva za političkim azilom. Njihovi podnositelji dolaze i iz Sirije i Afganistana, ali najveći broj ima putovnicu neke od zemalja bivše Jugoslavije. Riječ je uglavnom o Romima iz Srbije i Makedonije koji tvrde da su u svojoj domovini izloženi diskriminaciji i ugnjetavanju.

Njemačke vlasti pak zastupaju stav da su zahtjevi za politički azil srpskih i makedonskih Roma tek pokušaj da se na mala vrata uđe u atraktivni sustav njemačke socijalne pomoći. Zato su nadležni organi dobili naputak da ih po kratkom postupku odbiju i tražitelje vrate onamo odakle su došli – na primjer u Šutku, romsku četvrt u predgrađu Skoplja u kojoj živi više od 20.000 Roma. Procjenjuje se da ih je 90 posto nezaposleno. To je pogodno tlo za nasilje, droge, kriminal. I za stvaranje predrasuda.

Izvor: http://www.vecernji.hr/svijet/romi-u-makedoniji-zarobljeni-u-vlastitoj-zemlji-529130

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*