21.2.2014. – Roma u regiji mnogo više nego u statistici

21.2.2014. – Roma u regiji mnogo više nego u statistici

Neusklađenost podataka na Zapadnom Balkanu pokazatelj je isključenosti Roma iz društva.

Problem upisa u matične knjige rođenih, osim zemalja Balkana, imaju i Indija, Pakistan, Afrika i Južna Amerika [Ustupljeno Al Jazeeri]

Broj Roma u Bosni i Hercegovini je nepoznat. Slična je situacija u Srbiji, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, pa i Hrvatskoj. Nerijetko se dešava da u matičnim knjigama nisu evidentirane i po tri generacije iz jedne romske porodice. Stoga, da bi djeca bila upisana, mora se utvrditi pravni identitet roditelja, pa njihovih roditelja…

Prema iskustvu  udruženja Vaša prava BiH, koje od 2008. godine radi na upisu Roma u matične knjige, najčešće se utvrdi da je jedno od roditelja rođeno, naprimjer, u Hrvatskoj, drugo u Srbiji ili Kosovu, a da su baba i deda iz Crne Gore ili Makedonije.

Romi se prvi put spominju u BiH početkom šesnaestog vijeka. Sultan Sulejman Veličanstveni odobrio im je nastanjenje i obrađivanje dijela njegovog pašaluka uz plaćanje poreza. Inače, Romi potiču sa prostora današnje Indije. Domovinu su svojevremeno napustili nakon prvih znakova diskriminacije.

Prije rata u BiH, Bosanski Romi bili su uglavnom Khorakhane, muslimani po vjeroispovjesti i živjeli su u predgrađima urbanih dijelova Sarajeva, Tuzle, Mostara, Bijeljine, Zvornika i Brčkog. Manja grupa, Serbaya Kalderasha, pravoslavne vjeroispovjesti, porijeklom iz Rumunije, živjela je na području Banja Luke. Ostale romske zajednice doselile su se sa Kosova i iz Makedonije prije rata.

Tokom rata u BiH dolazi do velikih pomjeranja Roma. Pretpostavlja se da je u ovom periodu iz BiH emigriralo više od jedne trećine ove populacije, a da je sa prostora bh. entiteta Republika Srpska  u entitet Federacija BiH izbjeglo više od 85 posto onih koji nisu mogli otići u treće zemlje.

Piše: Saida Mustajbegović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*