22.2.2014. – Da se ne zaboravi stradanje žrtava i ne negira Holokaust

22.2.2014. – Da se ne zaboravi stradanje žrtava i ne negira Holokaust

Zločini počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu ne smeju biti zaboravljeni, a na Holokaust treba stalno podsećati kako se nikada više ne bi ponovila takva masovna stradanja, rečeno je danas na međunarodnoj konferenciji posvećenoj Holokaustu.

Povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, na Fakultetu za poslovne studije i pravo održana je međunarodna konferencija „Holokaust nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu“.

Predsednik Organizacionog odbora Života Radosavljević rekao je Tanjugu da je cilj današnjeg skupa da bude osvetljeno pitanje žrtava u Drugom svetskom ratu, pre svega Srba, Jevreja i Roma i da se dođe do novih naučnih činjenica. Kako je dodao, budućim generacijama treba da se prenese činjenica da zločin poput Holokausta nikada ne sme da se ponovi u istoriji, a time se, smatra Radosavljević, daje konkretan doprinos pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije.

Radosavljević je ocenio da se o problemu Holokausta u Srbiji ne vodi dovoljno računa, zbog čega je jedan od ciljeva današnjeg skupa da bude napravlejana baza učesnika i aktera, koji svedočenjima i naučnim informacijama mogu da doprinesu u rasvetljavanju tog složenog problema.

„Na kraju će biti dat zbornik radova i planiramo da svake godine na ovaj dan obležimo sećanje na žrtve sa ciljem da akcenat pre svega damo na Staro Sajmište“, rekao je Radosavljević. Prema njegovim rečima, skupu prisustvuje oko 70 učesnika, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, nacionalnih manjina, profesori i studenti, ali i strani predavači iz Hrvatske, Izraela i Bosne i Hercegovine…

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović rekao je da se današnji dan svake godine obeležava u znak sećanja na žrtve Holokausta i da je cilj da se setimo zločinačkih dela i pojedinih ljudi koji su u Drugom svetskom ratu imali nameru da istrebe deo pripadnika romske zajednice, Srba i Jevreja. „Osnovna poruka jeste da se nikada više ne ponovi čin kao Holokaust, koji je želeo, pre svega, istrebljenje jednog naroda koji ima tradiciju, običaje i kulturu, koji je prošao sve žrtve, preživeo Holokaust…“, rekao je Mihajlović.

Autor izložbe Bajram Haliti smatra da danas postoje ideje da se negiraju genocid i žrtve koncentracionog logora Jasenovac.

„Ova izložba svedoči da je u Jasenovcu od 1941. do 1945. godine izvršen zločin i genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima i zato organizujemo izložbu i simpozijum gde će naučnici, pravnici, doktori nauka… sa naučnog aspekta govoriti o tome da je bilo genocida“, rekao je Haliti.

Haliti je rekao i da je građu za izložbu godinama prikupljao, a da je u današnoj postavci, koju čini 10 panoa, samo deo fotografija koje svedoče o stradanjima Srba, Jevreja i Roma.

Izvor: http://isra-news.net/2014/01/da-se-ne-zaboravi-stradanje-zrtava-i-ne-negira-holokaust/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*