22.2.2014. – Ombudsman:Učiti i jezike nacionalnih manjina

22.2.2014. – Ombudsman:Učiti i jezike nacionalnih manjina

Institucija pokrajinskog ombudsmana založila se danas da se u Vojvodini učenicima srpske nacionalnosti ponudi mogućnost učenja jezika nacionalnih manjina u multietničkim sredinama.

“Paradoksalno zvuči činjenica da je u Vojvodini moguć upis učenika u bilingvalna odeljenja na engleskom, nemačkom, francuskom i nemačkom jeziku, a da ne postoje takva odeljenja na primer na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom, hrvatskom ili drugom jeziku koji je u službenoj upotrebi na teritoriji određene jedinice lokalne samouprave”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ombudsman se u saopštenju povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika založio i za promenu metodike nastave srpskog jezika kao nematernjeg jezika.

Ombudsman je naveo i da, prema istraživanju, postoji velika socijalna distanca između učenika različite nacionalnosti, koja je uzrokovana nepoznavanjem jezika, kako srpskog jezika kao službenog, tako i jezika koji je dominantno prisutan u određenim lokalnim sredinama, odnosno jezika koji su pored srpskog takođe u službenoj upotrebi.

“Vršnjačke grupe se međusobno odvajaju uglavnom zbog jezika kojim govore, a na taj način i prema nacionalnoj pripadnosti”, piše u saopštenju.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/ombudsman-uciti-i-jezike-nacionalnih-manjina_464056.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*