16.3.2014. – Brzom procedurom protiv ‘lažnih azilanata’ sa Balkana

16.3.2014. – Brzom procedurom protiv ‘lažnih azilanata’ sa Balkana

Tokom 2013. je u Njemačkoj zabilježen broj molbi za azil iz zemalja Ex-Jugoslavije kao i devedesetih godina prošlog vijeka. Mnogim “lažnim azilantima” je odbijena molba za azil. Njemačka vlada sada razmatra konsekvence.

Njemačka vlada namjerava da ograniči ulazak azilanata sa Balkana u Njemačku ali i da ubrza postupak u kojem se donosi odluka o azilu. Ovo je izvijestio dortmundski list “Ruhr Nachrichten” pozivajući se na nacrt zakona koje je podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Po tom nacrtu bi zemlje poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbiji u budućnosti trebale biti označene kao “sigurne zemlje porijekla” iz kojih se regrutuju podnosioci molbi za azil u Njemačkoj.

Ukidanje viza i uvođenje bezviznog režima uslijedilo je za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru 2009. godine a godinu dana kasnije za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. Savezni ured za migraciju i izbjeglice zabilježio je protekle godine 22.495 molbi za azil građana iz pomenutih zemalja. Od januara do februara 2014. registrovano je 6.112 takvih molbi

Autorka: Jasmina Rose, FAZ, agencije

Odg. urednica: Zorica Ilić

Izvor: http://www.dw.de/brzom-procedurom-protiv-la%C5%BEnih-azilanata-sa-balkana/a-17497807

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*