2.3.2014. – Zveckanje oružjem na Krimu

2.3.2014. – Zveckanje oružjem na Krimu

Krim je u rukama proruski orijentisane vlade i “komandosa” bez oznaka koji očito slušaju uputstva iz Moskve. I dok u Ukrajini govore o “objavi rata”, Zapad upozorava Rusiju da će ostati bez članstva u G8.

“Ovo nije prijetnja, ovo je objava rata Ukrajini”, izjavio je premijer vlade u Kijevu Arsenij Jacenjuk. Ruska vojska je u međuvremenu praktično pod svoju kontrolu stavila veći dio polustrva Krim.

0,,17468100_404,00Vlada u Moskvi je istovremeno duž granice s Ukrajinom pokrenula vojne manevre u kojima učestvuje oko 150.000 vojnika i koji za sada ne prelaze međudržavnu granicu. Proruski orijentisani demonstranti su u više gradova na istoku Ukrajine zauzeli zgrade lokalnih vlasti i istakli zastave Rusije.

Putin odbija pozive Zapada i vlade u Kijevu da povuče svoje trupe sa Krima, tvrdeći da su one tu kako bi zaštitile rusko stanovništvo. Oko 60 odsto stanovnika Krima su Rusi. Ruski vojnici su blokirali jednu bazu ukrajinske armije u mjestu Perevalne i traže od ukrajinskih vojnika da se preda

 

Autor: Azer Slanjankić (rtre, afpe, afpd)

Odgovorni urednik:Nenad Kreizer

Izvor: http://www.dw.de/zveckanje-oru%C5%BEjem-na-krimu/a-17468213

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*