24.3.2014. – Srbija opet u vrhu po broju azilanata

24.3.2014. – Srbija opet u vrhu po broju azilanata

BRISEL – Srbija je u odnosu na broj stanovnika prva, a po apsolutnom broju četvrta na listi zemalja čiji su građani preošle godine tražili azil u Evropskoj uniji, objavilja je danas evropska statistička agencija Evrostat.

Blizu 22.000 građana Srbije podnelo je do oktobra 2013. zahteve za azil, što iznosi povećanje od deset procenata u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u najnovijem izveštaju Evrostata.

Ispred Srbije su po ukupnom broju azilanata Sirija, Avganistan i Rusija, zemlje čiji broj stanovnika višestruko prevazilazi Srbiju, koja je ovaj neslavan rekord zabeležila i prošle godine.

Četiri petine zahteva građana Srbije podneto je u Nemačkoj, a sledi Francuska, gde je prošle godine zabeleženi i povećan priliv azilanata sa Kosova, čiju nezavisnost Francuska priznaje.

U EU je nedavno stupio na snagu mehanizam koji omogućava da se zemljama iz koje je zabeležen drastično povećan priliv azilanata mogu privremeno ponovo uvesti vize, ali ni jedna zemlja člnica dosad nije zatražila da se taj mehanizam primeni na Srbiju ili bilo koju drugu zemlju

Nemačka vlada želi da ovaj problem reši tako što će balkanske države, među kojima je i Srbija, proglasiti “sigurnim zemljama”, što podrazumeva mogućnost da podnosioce zahteva za azil brže izruči u zemlje porekla, objavio je nedavno nemački list “Rur nahrihten”, pozivajući se na nacrt novog vladinog zakona.

Prema tom nacrtu zakona koji je pripremilo nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, predviđeno je da balkanske zemlje uključujući Srbiju budu proglašene sigurnim zemljama, sa ciljem da se boravak azilanata brzo okonča, odnosno, obaveza napuštanja zemllje smanji na nedelju dana, kao i mogućnost žalbe.

Time će se smanjiti i mogućnost da podocioci zahteva za azil dobijaju socijalnu pomoć, odnosno, redukovati finansijski motiv i socijalna pomoć, kao razlozi za traženje azila.

Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva, ilustracija)

Izvor: http://www.tanjug.rs/novosti/122766/srbija-opet-u-vrhu-po-broju-azilanata.htm