28.2.2014. – “Novi izbori najbolje za Ukrajinu”

28.2.2014. – “Novi izbori najbolje za Ukrajinu”

Moskva/Kijev/London — Putin je u razgovoru sa nekoliko evropskih zvaničnika pozvao na brzo normalizovanje stanja u Ukrajini kao i da se ne dozvoli dalja eskalacija nasilja.

 

Ruski predsednik Putin razgovarao je danas sa Dejvidom Kameronom, Hermanom van Rompejem i Angelom Merkel o situaciji u Ukrajini.

Ruski predsednik saglasan je sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom da su slobodni i pošteni izbori u Ukrajini najbolji način da se obezbedi pozitivna budućnost za zemlju, prenosi Rojters.

Kameron je o krizi u Ukrajini razgovarao telefonom sa Putinom. kako je saopšteno iz kabineta britanskog premijera, oba sagovornika su se saglasila oko toga da se teritorijalni integritet Ukrajine ne dovodi u pitanje.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, svi su izrazili saglasnost o tome da se stanje u Ukrajini mora što pre normalizovati.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i obojica su pozvali na mir u Ukrajini. Lavrov je istakao potrebu da se obuzdaju ekstremni radilkali u Ukrajini.

Keri je nakon razgovora sa ruskim kolegom izjavio da je Rusija spremna da pomogne Ukrajini kako bi izbegla ekonomski kolaps.

Povodom krize u Ukrajini oglasio se i bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je pozvao EU da ponudi Ukrajini, zajedno sa Belorusijom, Gruzijom i Rusijom, novi okvir za saradnju. On upozorava Zapad da uradi sve da ne dođe do “katastrofalnog” sukoba sa Moskvom.

Izvor:  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=02&dd=28&nav_category=78&nav_id=818010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*