28.2.2014. – Siroti Romi

28.2.2014. – Siroti Romi

Masovni priliv Roma iz jugoistočne Evrope je pravo bure baruta za neke njemačke gradove. Njihova integracija ne može biti prepuštena njihovim zemljama porijekla, već je to zadatak cijele EU.

 U zapadnoj Evropi je integracija Roma važila kao problem za čije rješavanje su prije svega odgovorne zemlje jugoistočne Evrope iz kojih Romi dolaze. Nisu nedostajali politički apeli, konkretni programi pomoći i memorandumi o razumijevanju za poboljšanje socijalnog položaja Roma. Godine 2005. osam država srednje i jugoistočne Evrope potpisalo je akcioni program u okviru „Dekade inkluzije Roma“. Uz pomoć sredstava Svjetske banke to je trebalo da transnacionalno promijeni životne uslove te grupe naroda, tako da uopšte ne moraju da se sele u bogate države Evrope.

To očekivanje se nije ispunilo. Naprotiv. Finansijska kriza pooštrila je razlike u blagostanju u Evropi. Jugoistočna Evropa, prije svih, stenje pod bremenom krize evra. Povrh toga, 20 godina nakon komunizma, društvene transformacije u Rumuniji i Bugarskoj i dalje prate duboke socijalne podjele. Raskol između bogatih i siromašnih danas je veći nego ikada. Posebno su time pogođene grupe na ivici društva, kao što su upravo Romi. One su istovremeno suočene sa porastom nasilnog rasizma radikalne desnice.

Otuda se ne možemo čuditi što baš Romi koriste svaku priliku da poboljšaju svoju životnu situaciju i njih stotine hiljada odlazi za Njemačku ili u druge zapadnoevropske države. Ali, ni tu tolerancija nije na visokom nivou, a to se pokazalo upravo na prinudnom raseljavanju romskih naselja u Francuskoj tokom Sarkozijevog mandata.

Autorka: Verica Spasovska

Odgovorni urednici: Ivana Ivanović / Svetozar Savić

Izvor: http://www.dw.de/siroti-romi/a-16616665

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*