3.3.2014. – Sinti i Romi u savremenoj umetnosti

3.3.2014. – Sinti i Romi u savremenoj umetnosti

Kultura, način života i svakodnevica Sinta i Roma uglavnom su većini nepoznanica. Zato i ne čudi što ima mnogo predrasuda koje još o njima vladaju. Jedna izložba u Berlinu njihov život predstavlja na novi način.

 U zemljama Evropske unije živi oko 6,2 miliona Roma i Sinta, dok ih u Evropi, prema najnovijim procenama, živi više od 11 miliona. U zavisnosti od toga u kojoj zemlji žive, Romi i Sinti se međusobno razlikuju prema religiji, jezicima i ekonomskom položaju.

U nekim evropskim zemljama taj narod živi neprekidno već vekovima. Samim tim predrasuda da je reč o nomadima koji se „seljakaju“ po Evropi ne drži vodu. Ipak, predrasude većinskog stanovništva oduvek su bile izvor diskriminacije i potiskivanja na rub društva.

Taj osnovni problem s kojim Sinti i Romi i danas žive u evropskim gradovima i selima, izdvojen je odmah na početku dvodnevnog kongresa „Ko je ovde ciganin?“, održanog u Berlinu i tokom kojeg je otvorena i nova izložba pod naslovom „Aspekti romskog načina života u savremenoj umetnosti“. Kongres i izložba su nastali pod pokroviteljstvom izdavačke kuća za kulturu „Alianc“ i Savezne kancelarije za političko obrazovanje u Berlinu.

Izvor: http://www.dw.de/sinti-i-romi-u-savremenoj-umetnosti/a-15584134

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*