30.3.2014. – Vučić i Dačić putuju u Brisel na novu rundu razgovora

30.3.2014. – Vučić i Dačić putuju u Brisel na novu rundu razgovora

U Briselu će sutra biti održana 23. runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, na kojoj bi, kako se očekuje, teme trebalo da budu pravosuđe i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Na poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, u Brisel dolaze prvi potpredsednik tehničke Vlade i budući premijer Aleksandar Vučić i predsednik odlazeće Vlade Ivica Dačić.

Na sutrašnjem sastanku zvaničnika Beograda s visokom predstavnicom EU i predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem, teme bi, kako se očekuje, trebalo da budu pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština, o čemu dve strane do sada nisu postigle saglasnost.

Prvi potpredsednik tehničke Vlade i budući premijer Aleksandar Vučić odazvaće se pozivu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da učestvuje u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je Tanjugu u Vučićevom Kabinetu.

Potvrdivši da danas putuje u Brisel s Vučićem, Dačić je najavio „teške razgovore“ o čemu dve strane do sada nisu uspele da se dogovore ili implementiraju ono o čemu je dogovoreno.

„Na Kosovu počinju pripreme za parlamentarne izbore, što je za nas veoma bitno pitanje – ko ima pravo glasa, pitanje koliko će Srbi imati poslanika u budućoj Skupštini Kosova, pitanje zastupljenosti Srba u organima vlasti Kosova, pravosuđe, konstituisanje Zajednica srpskih opština i još dosta toga o čemu će se razgovarati“, objasnio je Dačić.

I ministar bez portfelja zadužen za KiM u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin najavio je da bi u Briselu sutra moglo biti reči i o promenama kosovskog izbornog zakona, odnosno zastupljenosti srpskih poslanika u kosovskoj skupštini. „Srbi na Kosovu i Metohiji su rekli da ne dolazi u obzir smanjivanje njiohovih prava, to je nešto što mislim da podržava čitav svet, što podržava međunarodna zajednica. Ja sam siguran da ćemo imati vremena da o tome govorimo i u Briselu u ponedeljak“, rekao je Vulin.

Izvor: http://novinenovosadske.rs/vucic-dacic-putuju-u-brisel-na-novu-rundu-razgovora/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*