7.3.2014. – Putin i Obama različito o dogadjajima u Ukrajini

7.3.2014. – Putin i Obama različito o dogadjajima u Ukrajini

MOSKVA, 7. marta 2014. (Beta) – Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama su u telefonskom razgovoru, u noći izmedju četvrtka i petka, izneli različite prilaze i ocene o dogadjajima u Ukrajini, saopštio je u petak Kremlj.

“Tokom diskusije izražene su razlike u prilazu i ocenama uzroka sadašnje krize i aktuelne situacije”, navodi se u saopštenju i dodaje da je do razgovora došlo na zahtev američke strane.

Navodi se da je Putin ocenio da sadašnje ukrajinsko rukovodstvo koje je “došlo na vlast antiustavnim prevratim, i nema opštenacionalni mandat” nameće Istočnim i Jugoistočnim regionima i Krimu “apsolutno nelegitimna rešenja”.

“Rusija, s tim u vezi ne može da ignoriše molbe koje joj se upućuju da uputi pomoć i dejstvuje adekvatno, u potpunom skladu sa normama medjunarodnog prava”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se se da je ruski predsednik naglasio “prvostepenu važnost rusko-američkih odnosa za osiguranje stabilnosti i bezbednosti u svetu” i da ti “odnosi ne treba da budu žrtva različitim shvatanjima o pojedinim, pa makar i veoma važnim medjunarodnim problemima”.

Dogovoreno je da ministri spoljnih poslova dve zemlje nastave intenzivne kontakte, dodaje Kremlj.

Bela kuća je u saopštenju izdatom kasno sinoć posle telefonskog razgovora dva zvaničnika navela da je Obama insistirao na tome da Rusija krši suverenitet i teritorijalni ingegritet Ukrajine, što je dovelo do toga da SAD preduzme uzvratne mere u saradnji sa svojim evropskim partnerima,

Obama je izrazio uverenje da je moguće rešiti situaciju diplomatskim putem što bi bilo u interesu Rusije, ukrajinskog naroda i medjunarodne zajednice i naveo da ruske snage treba da se vrate u njihovu bazu na Krimu i da se dovedu medjunarodni posmatrači u Ukrajini.

Izvor: http://www.naslovi.net/2014-03-07/beta/putin-i-obama-razlicito-o-dogadjajima-u-ukrajini/9189071

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*