21.5.2014, motherjones.com – Naoružane grupe u Ukrajini ciljaju gejeve, novinare, manjine i bilo koga ko progovori

21.5.2014, motherjones.com – Naoružane grupe u Ukrajini ciljaju gejeve, novinare, manjine i bilo koga ko progovori

Kršenja ljudskih prava, uključujući ubistva, prebijanja, maltretiranja manjina, i kidnapovanja novinara i aktivista, eskaliraju u Ukrajini, prema izveštaju koji je objavljen ovog vikenda od strane Kancelarije Visokog komesara  Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Rastuća tenzija, kaže se u izveštaju, je podgrevana prvenstveno DIY naoružanim grupama i jedinicama samoodbrane koji su se pojavili širom zemlje.

Diskriminacija nad manjinskim grupima: specijalni izvestilac UN za manjinska pitanja je posetila Ukrajinu u aprilu. Povodom manjinskog tretmana, ona je upozorila da je “na nekim lokacijama nivo tenzija dostigao opasne nivoe”.

Romske porodice su takođe trpele maltretiranje, uključujući napade na najmanje sedam romskih domaćinstava u Slovyansku od strane naoružanih ljudi koji su tražili novac i dragocenosti. Mnoge romske porodice su, kaže se u izveštaju, pobegle zajedno iz regiona.

Izvor (engleski jezik): http://www.motherjones.com/mojo/2014/05/un-report-human-rights-ukraine-abduction-journalists-activists

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*