1.6.2014, Fox News – EU izbori: Nakon pobede ultra desnice, da li ‘politički zemljotres’ predskazuje turobnu budućnost?

1.6.2014, Fox News – EU izbori: Nakon pobede ultra desnice, da li ‘politički zemljotres’ predskazuje turobnu budućnost?

Francuski premijer Manuel Valls nije preterivao kada je etiketirao prošlonedeljne evropske parlamentarne izbore kao “politički zemljotres”. Valls i njegove kolege su se probudili u Francuskoj koja je predala impresivnu pobedu Nacionalnom frontu – Marin Le Penovom “fašizmu sa lepim naličjem”. Njena partija je dobila 26 procenata glasova – duplo više od vladajuće Socijalističke partije.

Zemljotres se proširio širom kontinenta. U Engleskoj, Najdžel Faradž, koji je predvodio britansku Nezavisnu partiju do izborne pobede koja je oborila sa nogu englesku političku scenu, je izvukao rukavice pred dvboj. “Ja ne želim samo da Britanija napusti Evropsku uniju”, rekao je on, “ja želim da Evropa napusti Evropsku uniju”.

Izbori nisu bili samo glas protesta zbog visoke nezaposlenosti, visokih poreza i recesije. Za mnoge glasače to je bila prilika da se pridruže evroskepticima u odbijanju onoga što oni shvataju da je kooptiranje njihovih nacionalnih identiteta od strane bezličnih birokrata koje sede u Briselu.

Izvor (engleski jezik): http://www.foxnews.com/opinion/2014/06/01/eu-elections-after-gains-by-far-right-does-political-earthquake-foreshadow-grim/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*