8.6.2014, Al Jazeera America – Rasističke tenzije iza švedske idilične fasade

8.6.2014, Al Jazeera America – Rasističke tenzije iza švedske idilične fasade

Prošlog meseca sam išao u Stokholm radi reportažnog putovanja. Grad je izgledao idilično: bicikli stoje noću otključani napolju, Volvo automobili sa otvorenim vratima i upaljenim motorima i nigde ni traga od cigareta na vidiku.

Počeo sam razgovor sa jednim od ovih sretnih građana i pitao gde mogu naći nekog od miliona Somalijaca, Kurda, Iračana, Čileanaca i Sirijaca koji su počeli da dolaze 70-ih godina tražeći azil u onome što su oni shvatali kao skandinavski “raj”. Od tada, švedska imigrantska populacija je u velikoj meri bila odraz toga da li negde u svetu postoji sukob ili nemir. “Oni žive u predgrađima, na kraju plave metro linije”, obavestio me je Karl. “Ipak, nemoj ići tamo sada, prilično je opasno. Oni su prilično besni, a još je i no; crnci postaju besni kada nema sunca.”

“Zar ne misliš da je to prilično rasistički?” pitao sam. Karl je oklevao na trenutak, gledajući na trenutak svog drugara pre nego što je skinuo svoje Ray-Ban naočare i okrenuo mi se.”Ja nisam rasista,” rekao je on, “ja sam Šveđanin”.

Nedavne statistike pokazuju veliki porast zločina mržnje nad muslimanima, Jevrejima, meštanima afričkog porekla i romskoj zajednici.

Izvor (engleski jezik): http://america.aljazeera.com/opinions/2014/6/sweden-refugees-racismstockholm.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*