10.7.2014, NIAR – Vlada SAD: Romi iz Srbije predmet trgovine ljudima

10.7.2014, NIAR – Vlada SAD: Romi iz Srbije predmet trgovine ljudima

U godišnjem izveštaju Vlade SAD o trgovini ljudima u 2014 godini, u delu gde analiziraju stanje u Srbiji, apostrofirano je da su Romi, pogotovu žene i deca, predmet trgovine ljudima i da država Srbija, i pored vidljivih napora, nema mehanizme zaštite i prevencije koji bi zadovoljili minimalne standarde u borbi protiv ove pojave.

Srbija je označena kao izvor, tranzit i odredište trgovine ljudima, posebno kada je reč o seksualnoj eksploataciji, prinudnom radu u vidu kućne posluge i prinudnog prosjačenja. Srpske kriminalne grupe su označene kao orgnizatori i to u državama, pored Srbije, severnoj Italiji, Nemačkoj, Švedskoj i Austriji, kao i u zemljama regiona, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. U građevinskom sektoru najviše su odrednice Ujedinjeni arapski Emirati i Rusija.

Kada je reč o samoj Srbiji, ističe se, trgovina ženama, prinudni rad, prinudno prosjačenje i prinudno vršenje kriminalnih radnji.

Pohvaljuje se Vlada u delu gde se pominje osposobljavanje romskih medijatora u cilju identifikacije žrtava, ali se ističe nedovoljan broj i finansiranje skloništa za žrtve trgovine ljudima koje osnivaju NVO.

(NIAR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*