26.7.2014, Nase novine – RAZGOVOR S POVODOM: ĐULIJETA SULIĆ

26.7.2014, Nase novine – RAZGOVOR S POVODOM: ĐULIJETA SULIĆ

ĐULIJETA SULIĆ, VIŠI REFERENT NA POSLOVIMA PRAĆENjA I KOORDINACIJE PROBLEMA ROMA U SMEDEREVU.

Uvek dostupna za svoje sunarodnike.

Kad se u Smederevu spomenu Romi i borba za njihova prava i kvalitetniji život, prva asocijacija je Đulijeta Sulić. Ova uporna i ambiciozna Romkinja pravi je borac protiv diskriminacije, siromaštva, neobaveštenosti, neobrazovanosti nacionalne manjine kojoj pripada. Sedam godina je u Gradskoj upravi na poslovima za romska pitanja, najpre kao koordinator, a poslednje tri godine, kao viši referent na poslovima praćenja i koordinacije problema Roma u Smederevu u okviru Grupe za dijasporu, Rome i mlade.

Ima je svuda gde se nešto radi za ovu manjinu. Član je lokalnog Saveta za poboljšanje položaja Roma, koordinira gradskim Mobilnim timom za inkluziju Roma, koordinator je Lige za dekadu Roma za Podunavski i Braničevski okrug u okviru Stalne konferencije romskih udruženja. Posao joj je da piše projekte i vodi brigu o njihovoj primeni, da obezbedi sredstava za bolji život imeđu sedam i devet hiljada Roma, koliko ih nezvanično, ima u Smederevu.Ali ona se ne libi da pruži i drugu pomoć sunarodnicima koji dođu u njenu kancelariju –  rešava probleme u školi, vadi lična dokumenta, informiše ih kako da dođu do zdravstvene knjižice, da ostvare svoja prava, da koriste razne afirmativne mere.

Ne čudi onda što je Smederevo 8. aprila dobilo priznanje kao grad koji je najviše doprineo inkluziji Roma. Dokaz za to je i upravo usvojeni Lokalni akcioni plan  (LAP) za poboljšanje položaja Roma od 2014-2017., što je takođe primer dobre prakse i neposredan povod za razgovor sa Đulijetom Sulić.

http://www.nasenovine.net/index.php/vesti/content/2181/razgovor-s-povodom-djulijeta-sulic.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*