29.7.2014, Deutsche Welle – Graditelji mostova: Integracija Roma umesto getoizacije

29.7.2014, Deutsche Welle – Graditelji mostova: Integracija Roma umesto getoizacije

Uprkos velikom napretku, većina Roma u Makedoniji još uvijek živi na margini društva. Da bi se njihova situacija poboljšala, potrebna je pomoć iz inostranstva. 

U poređenju s drugim državama, integracija Roma u makedonsko društvo je vrlo dobra. Romi imaju svog ministra u vladi, jednog poslanika u parlamentu, a oni biraju i opštinskog načelnika u Šuto Orizariju (popularnoj “Šutki”) – u najvećem romskom naselju Evrope. Romi su savjetnici u lokalnim organima vlasti, a više pripadnika ovog naroda je postavljeno i za šefove u nekoliko državnih institucija. Već godinama u politici postoji konsenzus da Romi moraju biti zastupljeni na svim nivoima vlasti.

Zadovoljan ovakvim razvojem situacije je i Nedždet Mustafa, koji je od 2008. ministar bez portfelja u vladi. On je i koordinator nacionalne strategije u okviru Evropske dekade inkluzije Roma (2005-2015.). Njen cilj je poboljšanje položaja pripadnika ovog naroda u četiri važne oblasti – po pitanju stanovanja, zdravlja, zaposlenja i obrazovanja. “Mnogo toga je postignuto”, naglašava Mustafa i navodi razlog zbog kojeg je to tako: “Budžetska sredstva u tu svhu su u stalnom porastu.” Ipak, ostaje da se uradi još dosta posla, kaže on i spominje kako se to posebno odnosi na borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti.

Autori: Katerina Blaževska / Azer Slanjankić

Odg. urednica: Jasmina Rose

http://www.dw.de/integracija-roma-umjesto-getoizacije/a-17185049

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*