4.7.2014, Deutche Welle – Komentar: Azil samo stvarno progonjenima

4.7.2014, Deutche Welle – Komentar: Azil samo stvarno progonjenima

Je li uvođenje strožih kriterija za azil u Njemačkoj stvarno tako skandalozno kako tvrde kritičari? Felix Steiner smatra da skandal nije u tomu što će se tražitelje azila sa zapadnog Balkana moći brže poslati kući.

Ni šest tjedana nema otkako je Njemački Bundestag proslavio 65. obljetnicu Temeljnog zakona (njemačkog ustava). Tada je književnik i orijentalist Navid Kermani oštrim riječima kritizirao stanje osnovnog prava na azil u Njemačkoj. Jasna rečenica “Politički progonjeni uživaju pravo na azil” zamijenjena je 1993., kako je rekao Kermani, “monstruoznom odredbom od 275 riječi, koje su smušeno naslagane jedne na druge s čvrsto umetnutim rečenicama, samo da se jedno sakrije: da je Njemačka praktično ukinula azil kao temeljno pravo”. I on je pozvao zastupnike da Temeljni zakon do njegovog 70. rođendana očiste od te “ružne, nemilosrdne mrlje”.

Dvije trećine zastupnika očito ne misle kao Kermani i sad su prihvatili zakon koji počiva na onoj “monstruoznoj odredbi od 275 riječi”: Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina od sad vrijede kao “sigurne zemlje”. Faktično to znači da će zahtjevi za azilom koje podnesu građani ovih zemalja manje temeljito biti provjeravani i da će podnositelji zahtjeva moći biti brže vraćeni u svoju domovinu.

Izvor: http://www.dw.de/komentar-azil-samo-stvarno-progonjenima/a-17757709

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*