24.8.2014, Media Centar – Istraživači Romi

24.8.2014, Media Centar – Istraživači Romi

Istraživači Romi su osnovani 1999. godine kao nestranačka i neprofitna organizacija sa ciljem da unapredi kvalitet života romske zajednice u Srbiji.

Oblasti kojima se bavi su pre svega obrazovanje na svim uzrastima: predškolskom, osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom nivou; zatim negovanje i afirmacija romske kulture kao i razvijanje svesti o njoj kako među Romima tako i u celom društvu. Istražuje mogućnost zapošljavanja Roma i Romkinja u lokalnoj zajednici tako što preduzima praktične mere za veću zaposlenost Roma. Unapređuje zdravlje Roma i Romkinja upoznajući ih o mogućnostima prevetnivne zdravstvene zaštite.

Organizacija Istraživači Romi je od osnivanja do danas organizovala brojne aktivnosti u oblasti obrazovanja kao što su priprema mladih Roma i Romkinja za polaganje prijemnog ispita u osnovnoj školi za vaspitanje odraslih Sveti Sava u Novom Sadu; informisanje i usmeravanje srednjoškolaca i studenata za dobijanje stipendija; iz oblasti zdravlja realizovani su projekti javnog zagovaranja za bolju zdravstvenu zaštitu Roma, iz oblasti kulture, prikupljeni su recepti tradicionalnih romskih jela, beleženje i publikovanje narodnih umotvorina Roma u Sremu u saradnji sa Muzejom Srema iz Sremske Mitrovice.

U poslednje tri godine Istraživači Romi usredsređeni su na unapređenje ženskog romskog nevladinog aktivizma. Osnovali su neformalnu Žensku romsku mrežu Vojovodine koja okuplja preko dvadeset romskih nevladinih organizacija u Vojvodini.

http://www.mc.rs/istrazivaci-romi.3494.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*