25.8.2014, Al Jazeera – Derby je jedan od gradova Engleske s hiljadama Roma koji su željeli pobjeći od marginalizacije u istočnoj Evropi

25.8.2014, Al Jazeera – Derby je jedan od gradova Engleske s hiljadama Roma koji su željeli pobjeći od marginalizacije u istočnoj Evropi

Romi na udaru britanske politike

Derby je jedan od gradova Engleske s hiljadama Roma koji su željeli pobjeći od marginalizacije u istočnoj Evropi

Britanska Vlada razmatra prijedlog za protjerivanje migranata koji ne uspijevaju naći posao, čak i ako su državljani neke od članica Evropske unije. Ako prijedlog bude usvojen, najviše bi mogla biti pogođena romska zajednica u Velikoj Britaniji.

Ovakve priče nećete vidjeti u britanskim medijima: neki Romi pokušavaju organizirati svoj život u novoj zemlji i spremni su raditi. Radnici tvornice piletine izvan Derbyja dolaze na posao. Među njima gotovo nema bijelaca, jer je malo Engleza koji žele raditi ovakve poslove. Jan Polyak je radio u tvornici piletine, postrojenju za točenje piva i na drugim poslovima za koje se plaća minimalac. Smatra da bez Roma takva mjesta ne bi mogla funkcionirati.

“Tvornice piletine spremne su nas zapošljavati. Englezi to možda znaju. Ovo nije loš posao i jedan je od rijetkih na kojima nas plaćaju”, kaže on. Ipak, ako čitate novine pomislit ćete da romski imigranti ne žele ni mrdnuti prstom.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/romi-na-udaru-britanske-politike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*