3.8.2014, NIAR – Dan sećanja na holokaust Roma: Romi obeležili godišnjicu stradanja u Aušvicu

3.8.2014, NIAR – Dan sećanja na holokaust Roma: Romi obeležili godišnjicu stradanja u Aušvicu

Na mestu nekadašnjeg Cigojnerfamilijenlagera, u bivšem koncentracionom logoru Aušvic u Poljskoj, Romi i Sinti iz raznih krajeva Evrope obeležili su u utorak 67. godišnjicu gašenja tog logora.

Dan kada je zatvoren takozvani porodični ciganski logor istovremeno je Dan sećanja na holokaust Roma tokom kojeg su samo u Aušvicu od 23.000 deportovanih Roma nacisti ubili oko 20.000.

“Prisustvom na ovoj komemoraciji učesnici izražavaju otpor  snagama koje neprestano vaskrsavaju a vezane su za fašizam, nacionalizam i ksenofobiju”, kazao je skupu na predsednik Udruženja Roma u Poljskoj Roman Kvjatkovski. On je dodao da je to je posebno značajno u svetlu poslednjih događaja u Norveškoj, za koje je rekao da predstavljaju primer do kakvih tragedija i zločina vodi mržnja i nedostatak tolerancije prema drugačijem.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozvao je u utorak na poštovanje uspomena na Rome ubijene u vreme nacističkih režima u Drugom svetskom ratu i apelovao na izgradnju bolje budućnosti za buduće generacije. Govoreći na komemoraciji povodom masakra više hiljada Roma u logoru Aušvic-Birkenau, koji je izvršen 2. i 3. avgusta 1944. godine, Jagland je naglasio da se iz prošlosti moraju izvući pouke, saopštio je Savet Evrope.

“Ova komemoracija pruža nam mogućnost da sagledamo kako se odnosimo prema datom obećanju da se to više nikada neće ponoviti. Tužna istina je da su Romi u Evropi i dalje odbačeni, diskriminisani i čak izloženi rasističkom nasilju i mržnji”, poručio je Jagland. “Moramo izgraditi pravne okvire u borbi protiv diskriminacije i promovisanju bolje integracije Roma u društvo”, dodao je generalni sekretar Saveta Evrope.

Savet Evrope želi da održi uspomenu na masakr iz Aušvica, učeći decu o tome u školama, istovremeno ohrabrujući toleranciju prema Romima u svim državama, naveo je Jagland.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*