8.8.2014, Al Jazeera – Na godišnjem nivou imamo 300 novih studenata Roma

8.8.2014, Al Jazeera – Na godišnjem nivou imamo 300 novih studenata Roma

Ređep Aličupi, direktor Uprave za obrazovanje zajednica, kaže: “U visokom obrazovanju, svjedoci smo da su prisutni studenti Romi. I na državnim i na privatnim fakultetima. Na godišnjem nivou imamo 300 novih studenata Roma”.

Unapređenju položaja Roma u društvu, tvrdi Aličupi, pomogla je i Dekada Roma, međunarodna inicijativa koja traje od 2005. do 2015. godine u državama  Centralne i Jugoistočne Evrope. Već jedna generacija Roma u Makedoniji  završila je fakultete, i zaposlena je u državnoj i lokalnoj administraciji. Od njih se očekuje da budu nosioci promena u romskoj zajednici, kaže Aličupi.

Potporu dobijaju i od predsjednika države Gjorga Ivanova. Posjetio je Šutku, i čestitao stanovnicima svjetski dan Roma. Promovisao je i kampanju pokrenutu među mladima iz različitih zajednica, koja ističe sport kao faktor tolerancije.

Osjetiti snagu zajedništva

“Preko druženja i upoznavanja, oni upoznaju i Makedoniju, kao zemlju različitosti koje trebamo poštovati i njegovati. Od malih nogu treba da osjete snagu koju daje zajedništvo”, smatra Ivanov.

Ali država treba još puno da uradi da bi Romi bolje živjeli. Nezaposlenost je 80 procenata.

Stanovnici Šutke ipak ne mogu u cjelosti da se oslobode siromaštva. Velik dio njih probaju da zarade pare, prodajući stare stvari na pijaci ili od socijalne pomoći. Žive u kućama sa substandardnim uslovima za življenje.

Statistike govore da je smrtnost dojenčadi kod Roma duplo veća nego u ostalim zajednicama u Makedoniji.

Mlade Romkinje udaju se rano, i neplanirano stvaraju porodicu. Ketrina i dio njenih vršnjakinja su odabrale drugačiji životni put.

Izvor: Al Jazeera

Al Jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*