08.9.2014, Euractiv – Romi češće neuhranjeni, podložniji nasilju

08.9.2014, Euractiv – Romi češće neuhranjeni, podložniji nasilju

Romi u Srbiji imaju lošije uslove života od opšte populacije, a romska deca su češće neuhranjena i znatno ređe pohađaju predškolsko, pa i školsko obrazovanje, pokazalo je istraživanje predstavljeno 3. jula. Fizičko kažnjavanje dece je znatno češće kod romske dece, a čak 37% žena u romskim naseljima smatra da muž ima pravo da udari ženu u određenim okolnostima, pokazalo je istraživanje Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Republičkog zavoda za statistiku.

Smrtnost odojčadi u romskim naseljima iznosi 13 promila, dok je kod ostatka stanovništva ona skoro duplo manja. Smrtnost dece do pet godina je 14 na 1.000.

Romi zaostaju i po obuhvatu vakcinacije, budući da je do 35. meseca 81% dece je primilo sve preporučene vakcine, dok je to slučaj za 44% romske dece.

“Srbiju karakteriše velika depopulacija, 300.000 ljudi ima manje u odnosu na poslednji popis. Država mora da preduzme mere, jer trendovi nisu ohrabrujući”, kazao je Vukmirović.

O neodgovarajućim uslovima života govori i to da je stopa umerene pothranjenosti među decom u romskim naseljima 9,5%, a u opštem stanovništvu 1,8%, kao i da je udeo dece rođene sa manje od 2,5 kilograma 14,7% u romskim naseljima i skoro tri puta manje u opštoj populaciji.

http://www.euractiv.rs/ljudska-prava/7481-romi-ee-neuhranjeni-podloniji-nasilju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*