15.9.2014, Blic – Optužen 93-godišnji starac za zločine u Aušvicu

15.9.2014, Blic – Optužen 93-godišnji starac za zločine u Aušvicu

Državno tužilaštvo Hanovera podiglo je optužnicu protiv jednog 93-godišnjeg starca zbog sumnji da je kao dobrovoljac Hitlerovih SS divizija pružao pomoć pri ubistvu u najmanje 300 000 slučajeva u koncentracionom logoru Aušvic, preneli su danas nemački mediji.

Optuženom je bilo jasno da su logoraši, uglavnom Jevreji koji nisu bili sposobni za rad, po dolasku u logor ubijani u gasnim komorama, prenose mediji, navodeći da će se o pokretanju postupka protiv optuženog tek donositi odluka.

Jedan od najpoznatijih sudskih slučajeva bilo je suđenje Ivanu – Džonu Demjanjuku, kog je Zemaljski sud u Minhenu zbog učešća u ubistvu više od 27.000 Jevreja u poljskom logoru Sobibor osudio pre nekoliko godina na pet godina robije, a koji je posle presude pušten na slobodu, zbog starosti i zato što je dve godine već proveo u istražnom zatvoru.

Predsedavajući suda Ralf Alt je tada rekao da dalji boravak u zatvoru 91- godišnjeg Demjanjuka ne bio bio adekvatan i da ne postoji opasnost od bekstva, preneli su mediji tada.

Državno tužilaštvo Nemačke teretilo je Demjanjuka da je nemilosrdno i bezosećajno, zajedno sa drugim čuvarima i SS-ovcima terao ljude u gasne komore “jer je lično želeo njihovu smrt iz rasno-ideoloških razloga”.
Osamdesetih godina Demjanjuk je bio izručen Izraelu, gde je osuđen na smrtnu kaznu, nakon što su ga svedoci identifikovali kao “Ivana Groznog”, ozloglašenog logorskog stražara.
Izraelski Vrhovni sud ga je, međutim, oslobodio nakon što su se pojavili dokazi prema kojima on možda nije ista osoba. Demjanjuk je umro pre dve godine.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/495358/Optuzen-93godisnji-starac-za-zlocine-u-Ausvicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*