24.9.2014, NIAR – KALI SARA: ROMSKI INFORMATIVNI CENTAR

24.9.2014, NIAR – KALI SARA: ROMSKI INFORMATIVNI CENTAR

Romski informativni centar (RIC) uspostavljen je 2007. godine kroz projekt „Podrška romskoj nacionalnoj manjini u BiH u efektivnom zagovaranju i izvještavanju“. Projekt su finansijski podržali američki State Department i World Vision Inc.

Osnovni cilj formiranja RIC-a je borba protiv diskriminacije Roma stvaranjem pozitivne medijske slike o Romima, predstavljanjem pozitivnih primjera iz zajednice te očuvanjem jezičke, kulturne i historijske baštine romske populacije.

RIC je u aprilu 2009. godine registrovan kao udruženje i puni naziv je Kali Sara-Romski informativni centar.

Programski ciljevi Kali Sare RIC-a su zastupanje interesa Roma kroz saradnju s relevantnim institucijama i organizacijama, razvijanje znanja i vještina iz oblasti ljudskih prava i evropskih integracija, jačanje kapaciteta mladih i žena ,podizanje svijesti BH javnosti o romskim pitanjima putem medija, doprinos jačanju civilnog društva.

Aktivnosti udruženja Kali Sara-RIC su zagovaranje i lobiranje za rješavanje problema Roma u BiH, istraživanje i izvještavanje o realizaciji politika/strategija za rješavanje problema Roma, monitoring i evaulacija realizacije Strategije za rješavanje problema Roma i Dekade Roma u BiH, organiziranje javnih kampanja, edukacija mladih Roma i Romkinja, organiziranje stručnih skupova, treninga, seminara, kreiranje/dizajniranje i izdavanje promotivnih materijala, izdavanje i objavljivanje knjiga i drugih publikacija, informiranje javnosti o pitanjima Roma putem medija, istraživanje, analize i monitoring rada elektronskih i pisanih medija o izvještavanju o romskim pitanjima.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*