28.9.2014, Sve vesti – Završena šetnja, bez većih incidenata

28.9.2014, Sve vesti – Završena šetnja, bez većih incidenata

Povorka u okviru Parade ponosa prošetala je oko 13h glavnim beogradskim ulicama. Jake policijske snage su zatvorile širi centar grada, gde incidenata nije bilo.

U Beogradu je danas, uz podršku i učešće velikog broja političara i ambasadora, te policijsko obezbeđenje, održana Parada ponosa, koja je protekla bez većih incidenata.

Čarki i manjih sukoba s policijom bilo je samo na rubnim delovima centra Beograda, koji su obezbeđivali pripadnici policije.

Šetnja je trajala oko pola sata, učesnici su sve vreme zviždali, nosili zastave duginih boja, transparente na kojima je između ostalog pisalo „Pravda za sve žrtve nasilja u Srbiji”, a čula se i truba.

Podršku učesnicima parade pružili su zvaničnici Vlade Srbije i predstavnici stranih ambasada, među kojima su ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović, državne uprave i lokalne uprave Kori Udovički, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, gradonačelnik Beograda Sinsisa Mali, predstavnici Demokratske stranke, lider LDP-a Čedomir Jovanović… kao i predstavnici javnog i kulturnog života poput Biljane Srbljanović i Srđana Dragojevića.

U trenutku kada je povorka prolazila pored Vaznesenjske crkve oglasila su se i crkvena zvona, u vreme koje nije uobičajeno da se oglase, a Srpska pravoslavna crkva bila je među onima koji su se protivili Prajdu.

Centar Beograda je od ranih jutarnjih sati bio zatvoren za saobraćaj.

Pre početka šetnje učesnika Prajda i tokom šetnje dogodilo se nekoliko manjih incidenata ili je policija u više navrata legitimisala građane.

Incident koji je privukao najveću pažnju javnosti dogodio se na Slaviji gde su pripadnici žandarmerije pretukli Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, i trojicu pripadnika obezbeđenja, što je potvrđeno Tanjugu u dva nezavisna izvora.

Prema nezvaničnim izvorima, Andrej je, zajedno sa obezbeđenjem, na Slaviji pokušao da prođe kroz policijski kordon, a žandarmi su nasrnuli na njega i pretukli i njega i telohranitelje.

http://www.svevesti.com/a274172-zavr%C5%A1ena-%C5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*