1.10.2014, B92 – “EU privržena politici proširenja”

1.10.2014, B92 – “EU privržena politici proširenja”

Beograd – Majkl Davenport je izjavio da EU ostaje privržena politici svog širenja i da će taj stav potvrditi u Strategiji proširenja koja će biti objavljena 8. oktobra.

“Nova Komisija biće jednako privržena proširenju, imajući u vidu da je proširenje u središtu onoga čime će se bavititi komesar (Johanes) Han kao prioritetima. Uveren sam da će i u Strategiji proširenja članice ponoviti svoju posvećenost proširenju”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma.

Davenport je ocenio i da EU treba da radi na tome da Rusija ne doživljava politiku proširenja ili susedstva kao ugrožavanje njenih interesa.

Istakao je da zemlje u istočnom susedstvu EU, poput Ukrajine ili Moldavije koje su sa Unijom potpisale sporazume o pridruživanju, treba da same biraju svoj put, ali i da Unija mora da iam realističan pristup u odnosima s Rusijom, kao važnim partnerom.

“Ne sme se izgubiti iz vida da će Rusija biti suštinski važan partner u budućnosti EU i njenih članica i da mormo da osiguramo da pristupamo tome na realističan način, imajući u vidu evenutalna partnerstva, kao i vrednosti ili odsustvo zajedničkih vrednosti, kako bismo utvrdili gde su zajednički interesi”, rekao je on.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=10&dd=01&nav_category=1262&nav_id=906310

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*