11.10.2014, Sve vesti – Brisel iritira stav Srbije o Rusiji

11.10.2014, Sve vesti – Brisel iritira stav Srbije o Rusiji

Svaka država koja vodi ili priprema se za pristupne pregovore sa EK moraće da razvije strategiju kako planira da manevriše između Brisela i Rusije.

“Mnoge države u regionu se osećaju podložnim uticaju “medveđe šape” revanšističke Rusije”, kaže za Danas Jens Bastian, analitičar Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku iz Atine, odgovarajući na pitanje u kolikoj meri kriza u Ukrajini i tenzije između Rusije i EU utiču na situaciju na Zapadnom Balkanu.

Sagovornik Danasa ističe da će novi saziv Evropske komisije pažljivo pratiti trgovinske i energetske veze, kao i sporazume o kreditu sa Rusijom, te “osetljive infrastrukturne investicije” i saradnju u oblasti nuklearne energije. “Što je još važnije, Brisel će želeti da zna i da vidi dokaz kako države kandidati usvajaju i pridržavaju se eskalirajućem režimu sankcija protiv Rusije. Brisel zahteva da se Beograd uzdrži od toga da iskoristi rusku zabranu nametnutu poljoprivrednim proizvođačima iz EU u cilju povećanja sopstvenog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Taj zahtev je prekinuo letnje političke zatišje u Srbiji. Odbijanje Beograda da podrži režim sankcija protiv Rusije je iritirajući za Brisel i ključne evropske prestonice, naročito za Berlin, London i Beč”, konstatuje on.

http://www.svevesti.com/a274853-brisel-iritira-stav-srbije-o-rusiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*