19.10.2014, Sve vesti – Brisel ljut zbog parade i Putina

19.10.2014, Sve vesti – Brisel ljut zbog parade i Putina

Posle posete ruskog predsednika Beogradu, iz EU najavljuju nove opomene našem državnom vrhu zbog proširenja privredne saradnje sa Moskvom. Moguća još jedna protestna nota oko izvoza naše robe u Rusiju.

BRISEL će posle posete ruskog predsedika Vladimira Putina Beogradu pojačati pritiske na Srbiju da ne povećava izvoz u Rusiju. Zato nije isključeno da u narednim danima na adresu srpskih vlasti ponovo stigne briselska nota, kojom će se naši zvaničnici još jednom „podsetiti“ na očekivanja EU – saznaju „Novosti“ u diplomatskim izvorima.

Zvanične izjave poslate iz EU posle Putinove posete bile su prilično umivene, ali su neformalnim diplomatskim kanalima već poslate poruke da bi upozorenje Brisela moglo da poprimi i oštriji ton, u vidu demarša, u kojem će se izričito zahtevati da Srbija ne koristi embargo koji su evropske zemlje uvele Rusiji. Prvu opomenu Srbija je već dobila u avgustu, kada je premijeru Aleksandru Vučiću, u Obrenovcu, uručen tzv. ed-memoar sa „instrukcijama“ za izvoz u Rusiju.

Prema našim informacijama, ono što je upalilo „crvenu lampicu“ u vrhu EU je Putinova izjava da je za „srpsku privredu povoljan trenutak da nađe što bolje mesto na ruskom tržištu“. On je rekao da srpska poljoprivreda sada u Rusiju izvozi robu u vrednosti od oko 150 miliona dolara, ali da to veoma brzo može da dostigne i 500 miliona. Naročito se ukazuje šansa za izvoz sirnih namaza.

Brisel je, s druge strane, zadovoljan time što je premijer Aleksandar Vučić u Putinovom prisustvu još jednom potvrdio da Srbija ostaje na evropskom putu. Međutim, ostaju očekivanja EU da uskladimo našu spoljnu politiku sa njihovom i uvedemo sankcije Rusiji.

http://www.svevesti.com/a275248-brisel-ljut-zbog-parade-i-putina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*