20.10.2014, Južne vesti – Liga Roma traži legalizaciju mahala

20.10.2014, Južne vesti – Liga Roma traži legalizaciju mahala

Predstavnici Lige Roma iz Niša traže da se izradi i usvoji „lex specialis“ zakona o legalizaciji romskih naselja u Srbiji kako bi se što pre legalizovale mahale koje su starije od 50 godina i ispunjavaju uslove za legalizaciju objekata.

Od 2000. godine ovaj Zakon usvajan je i menjan nekoliko puta, a čak ni poslednjim zakonom iz 2013. godine nije omogućena legalizacija romskih naselja starijih od 50 godina.

Romima koji žive u ovakvim naseljima nije dozvoljeno da menjaju ili poravljaju bilo šta u svojim stambenim objektima, sve dok se oni ne legalizuju. Predstavnici Lige Roma kažu da ovaj problem nije samo zakonski, planerski ili administrativni problem već posledica urbanističke diskriminacije.

– Oni se ograđuju od problema starih romskih naselja i kao struka i kao država. Mnoga od tih naselja ispunjavaju sve uslove da budu legalizovana, a umesto toga oni žele da isele ljude koji u njima žive godinama. Ovo jeste diskriminacija i to institucionalna – kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma.

On dodaje da se usporavanjem legalizacije usporava i i pravo na razvoj romske populacije, čija većina u našoj zemlji živi u siromaštvu.

– Broj luksuznih objekata je ogroman i vlasnike tih objekata niko ništa ne pita, ali se planira iseljavanje Roma iz pomenutih nelegalnih naselja. Biće teško da se ovaj zakon usvoji, ali ukoliko se to ne desi posledice mogu biti velike – kaže Balić.

Ova romska naselja sastoje se od individualnih stambenih objekata u samim gradskim jezgrima. Liga Roma predlaže da se „lex specalis“-om smanje tehnički i urbanistički zahtevi za legalizaciju, da se prilikom procesa legalizacije ne naplaćuju naknade, da država izdvoji novac za hitnu legalizaciju romskih naselja i da lokalne samouprave odustanu od iseljavanja Roma i prisilnih izmeštanja nelegalnih naselja.

Oko 100.000 Roma u Srbiji živi u nelegalnim romskim naseljima. U Srbiji postoji stotinak romskih mahala koje su starije od 50 godina a još uvek su nelegalne, a  poslednjim popisom (iz 2002. godine) evidentirane su 4 mahale u kojima živi više od 5.000 Roma.

Dve takve mahale nalaze se u Nišu, na manje od jednog kilometra od centra grada.

Autor: Tijana Nikolić, Izvor: Južne vesti

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Liga-Roma-trazi-legalizaciju-mahala.sr.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*