20.10.2014, Tanjug – U izbornoj trci 82 liste nacionalnih manjina

20.10.2014, Tanjug – U izbornoj trci 82 liste nacionalnih manjina

BEOGRAD – Republička izborna komisija proglasila je ukupno 82 liste nacionalnih manjina za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji su raspisani za nedelju, 26. oktobar.
Nacionalni saveti biraju se za 17 nacionalnih manjina – albansku, aškalijsku, bošnjačku, bugarsku, bunjevačku, vlašku, grčku, egipatsku, mađarsku, nemačku, romsku, rumunsku, rusinsku, slovačku, slovenačku, ukrajinsku i češku na neposrednim izborima.

Za izbor za Nacioalni savet Roma proglašeno je devet izbornih lista – Savez za promene – ljudi po meri čoveka, Naša romska lista -Duško Jovanović, Asocijacija Roma Srbije – Vladan Stanojević, Pravda i istina za svakog Roma -Tane Kurtić, “Anglanipe-Napredak” Dragoljub Acković.

Proglašene su i još četiri izborne liste Roma – izborna lista Grupa birača -Romi za Evropu, Romi za Srbiju-Srbija za Rome, “Romi građani i građanke Srbije-Srđan Šajn” i Romi za bolju budućnost.

Za izbore sa Nacionalni savet Bošnjaka proglašene su dve liste – “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” i “Za bošnjačko jedinstvo” – dr Sulejman Ugljanin.

RIK je za izbore na Nacionalni savet Albanaca proglasio šest lista – Demokratska partija -dr Nagip Arifi, Koalicija ujedinjenih Albanaca, koalicija za prava Albanaca, Nagip Taipi, Za budućnost Albanaca u Srbiji – Sevdail Iseini i izborna lista “Romski glas za Evropu”.

Proglasene su i četiri liste za izbor Nacionalnog saveta Mađara – “Mađarska sloga”, DZVM – Čonka Aron, “Za Za Mađare na drugi način” Fodor Laslo, kai i lista Mađarske lige – Nove mađarske alternative – Tibor Vaš.

Za izbor Nacionalnog saveta bunjevačke manjine proglašeno je devet lista – Savez bačkih Bunjevaca – Mirko Bajić, Izborna lista Bunjevci – mr Suzana Kujundžić Ostojić, Bunjevačka narodna lista – Branko Pokornić, Bunjevačka matica – Marko marjanušić, lista “I Bunjevci su građani Srbije” Marjana Savanov, Bunjevački kulturni centar – Bunjevački glas za sve nas prof. dr Etela Jerinkić, Bunjevača liga Branko Tot, “Bunjevačko kolo” Sombor Aleksandar Bošnjak i Bunjevačka stranka – Srđan Evetović.

RIK je proglasio i pet listi za izbor slovačkog nacionalnog saveta – “Slovački indetitet” Ana Tomanova Makanova”, Liga Slovaka Vojvodine – Jan Brna, “Matica Slovačka u Srbiji” – za slovački indetitet Katarina Meligova Melihova, “Slovaci napred!” – Pavel Surovni i Slovačka stranka -Jan Paul.

Proglašeno je i sedam lista za izbor Nacinalnog saveta Rumuna – “Ujedinjena lista” Daniel Petrović, Inicijativa Rumuna iz Srbije – Bojan Barbucić, Zajednica Rumuna -Stevan Mihajlov, Nezavisni Rumuni Srbije – dr. Dorinel Stan, Rumuni za nacionalno pomirenje, Sve za otadžbinu – Jonel Omoran i Ujedinjeni Rumuni.

Za izbor za rusinski nacionalni savet proglašeno je sedam lista – “Rusinska liga” Olena Papuga, “Za Ruski Krstur” Željko Kovač, “Zajedno za Rusine, “Ja Rusin”, “Rusinska omladine”, “Mladi za budućnost” i “Rusinska inicijativa” Nikola Šanta.

Proglašeno je i pet lista za izbor grčkog nacionalnog saveta – “I Grci su građani Srbije”, “Sa Ga Po – Srpsko grčko prijateljstvo”, “Kalimera Srbijo – Grci i potomci”, “Zajednica Grčke Srbije Elefterios Vanizelos – Beograd Papadopulos Dimitrios i lista “Grci Srbije” Vasilios Provelegkos”.

RIK je proglasio četiri liste za Nacionalni savet Nemaca – ” Podunavski Nemci Vojvodine”, “Gerhard” podunavske Švabe – zajedno Anton Bek, Nemačka lista Rudolf Vajs i “Podunavske Nemice”.

Za izbor českog nacionalnog saveta proglašene su dve liste – “Česi zajedno”Štefan Klepaček i “Česi Srbije” – dr Jože Sivaček, a vlaške deset lista – “Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe” Radiša Dragojević, Udruženje “Gergina” Negotin prim.dr Siniša Čelojević, Pokret vlaškog ujedinjenja – Slobodan Perić i G.G. “Zajednica Vlaha Srbije”.

RIK je proglasio i četiri liste za izbor Nacionalnog saveta Aškalija – “Aškalije za napredak -Aberin Toplica, “Idemo dalje” – Afrodita Demir, “Aškalije, ali zajedno” – Iljaz Ramadanović i Aškalije za bolje sutra – Zijadin Salihu, dok je za izbor nacionalnog saveta ukrajnske nacionalne manjine proglašeno pet lista – “Kalina” – Petar zZakamarok, “Ukrajinci zajedno – Stefan Semjanov, “Senjuk – Mihajlo Letvenčuk, “Grupa birača “Pravda” i Ukrajinska lista “Kobzar”.

Proglašene su i liste za bugarsku nacionalnu manjinu – “Budućnost u koju verujemo” dr Vladica Dimitrov, “Koalicija Bugara u Srbiji” Zoran Petrov, “Vladimir Zaharjev – To smo mi – od srca, za boljitak sviju nas gde god da smo” i “Napred” -Sonja Stanulov.

RIK je proglasio i tri liste za izbor Nacionalnog saveta egipatske nacionalne manjine – “Zajedno za bolje sutra”, “Za još bolju budućnost” – Agip Ajra i “Da s znamo” Nezir Keljmendi, dok su za slovenačku nacionalnu manjinu proglašene dve liste – “Slovenci zajedno i “Svi zajedno” Zoran Jovičić.

Na izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, raspisanim za 26. oktobar, izaći će ukupno 487.371 birača koji će to pravo ostvariti na 880 biračkih mesta, objavljeno je u “Službenom glasniku Srbije”.

U poseban birački spisak nacionalnih manjina, koji je zaključen 10. oktobra, za tri nacionalne manjine makedonsku, crnogorsku i hrvatsku, upisano je ukupno 32.775 birača i to za makedonsku nacionalnu manjinu 5.658 birača, za crnogorsku 8.207 birača i za hrvatsku 18.910 birača, navodi se u Rešenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ovi birači ne ulaze u ukupan broj birača koji ostvaruju biračko pravo na neposrednim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, već svoje nacionalne savete biraju putem elektorske skupštine.

http://www.tanjug.rs/novosti/149099/u-izbornoj-trci-82-liste-nacionalnih-manjina.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*