22.10.2014, Blic – Genetičari tvrde: Evropski Romi potiču od indijske kaste

22.10.2014, Blic – Genetičari tvrde: Evropski Romi potiču od indijske kaste

Evropski Romi potekli su iz indijske kaste “nedodirljivih”, tvrdi genetska studija koju su sproveli indijski i estonski naučnici. 

Istraživanje u kome je učestvovao i profesor dr Tomas Kivisild sa Univerziteta Kembridž, dokazuje da su Romi došli u Evropu sa indijskog potkontinenta, pre 1.400 godina.

U okviru studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nejčer”, analizirani su Y hromozomi u uzorcima DNK, kako bi se uporedili genetski potpisi evropskih Roma i hiljada Indijaca iz svih krajeva ovog potkoninenta. Naučnici iz Centra za ćelijsku i molekularnu biologiju u Hajderabadu i njihove kolege iz Estonije i Švajcarske uporedili su više od 10.000 genetskih uzoraka pripadnika 214 različitih etničkih grupa u Indiji.

 Namera je bila da se utvrdi da li južnoazijski tip Y hromozoma, poznat kao “haplogrupa H1a1a-M82”, koji se prenosi muškim potomcima, odgovara genetskim uzorcima Roma muškog pola u Evrope. Poklapanje je ustanovljeno u testovima sa muškarcima širom Indije, pri čemu je ono bilo najveće kod muškaraca iz severozapadne Indije, gde su zabeležena najmanja genetska odstupanja.

 Reč je o oblastima u kojima preovladavaju pripadnici kaste “dalita” ili “nedodirljivih”, koji su generacijama diskriminisani i obično obavljaju najteže i najlošije plaćene poslove. Veruje se da su zato i krenuli u potragu za boljim životom i seobe tokom kojih su ostavili veliki trag u evropskoj kulturi.

Naučnici veruju da su preci današnjih Roma u Evropi masovno krenuli ka zapadu. U početku, da bi se, u zamenu za unapređenje u višu kastu, borili u ratovima na teritoriji današnjeg Pandžaba između 1001. i 1026. godine. Posle propasti hindu kraljevstava izbegli su u današnji Pakistan. Egzodus u Severnu Afriku navodi na zaključak da su preci evropskih Roma bile prve izbeglice koje su se povlačile pred širenjem islama na indijskom potkontinentu.

Romi su oduvek verovali da vode poreklo iz Indije, a prema rečima dr Tomasa Kivisilda, najnovije istraživanje obezbedilo je neophodne “dokaze za dalja istorijska tumačenja o tome koji su procesi izazvali ova kretanja”.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/356283/Geneticari-tvrde-Evropski-Romi-poticu-od-indijske-kaste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*