22.10.2014, Sve vesti – Manje plate i penzije od 1. novembra

22.10.2014, Sve vesti – Manje plate i penzije od 1. novembra

Ministar finansija Dušan Vujović očekuje da će se predlog rebalansa budžeta u petak 24. oktobra naći na dnevnom redu parlamenta. Smanjenje plata i penzija stupiće na snagu 1. novembra i trajaće dok se ne obezbedi stabilan privredni rast, kaže Vujović.

Dušan Vujović očekuje da već u nedelju ili ponedeljak bude i rasprava o amandmanima na predloge tih zakona i da se rebalans usvoji, prenosi Tanjug.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila set predloga zakona čijom primenom će biti obezbeđena finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje.
Vujović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će smanjenje plata i penzija stupiti na snagu 1. novembra, da će biti privremeno i delimično, i da će uticati na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.
Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida se solidarni porez koji je do sada bio na snazi.
Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.
“Privremeno i delimično smanjivanje usmereno je na obezbeđivanje dovoljne uštede na rashodima. Mi u najvećoj mogućoj meri uvažavamo princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo”, rekao je ministar finansija.
Naglasio je da će većina penzionera, 61 odsto, biti izuzeta od svakog smanjenja, a ove mere neće pogoditi ni one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara.
“Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru imaće smanjenja prema odredbama zakona koji će biti u parlamentu u petak”, rekao je Vujović.

http://www.svevesti.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*