28.10.2014, RTS – Romkinje višestruko diskriminisane

28.10.2014, RTS – Romkinje višestruko diskriminisane

U Srbiji su žene iz Romske zajednice diskriminisane i imaju manje prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje i učešće u javnom i političkom životu, rečeno na skupu o učešću Romkinja u odlučivanju.

Na skupu o učešću Romkinja u Nacionalnom savetu istaknuto je da bi ta institucija trebalo aktivno da učestvuje u sprovođenju Dekade Roma, kako bi se poboljšao ekonomski položaj zajednice i smanjilo izopštavanje, prenosi Beta.

Potpredsednica tehničkog Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Sofka Vasiljković istakla je da bi Romkinje koje će biti u Nacionalnom savetu trebalo da “unaprede liderske veštine”.

Prema njenim rečima, članice Saveta su do sada veoma retko diskutovale na sastancima i učestvovale u radu.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović rekao je da su Romkinje trostruko diskriminisane – zato što su žene, zato što su Romkinje, kao i unutar same zajednice.

Demantovao je da su žene u Savetu bile sputavane i da su podnosile blanko ostavke, i dodao da je njihov rad mnogo zavisio od njihove kreativnosti.

Mihajlović je naveo da su od 35 članava Saveta 12 činile žene, i dodao da je na njegovoj listi na predstojećim izborima za nacionalni savet svako treće mesto rezervisano za pripadnice romske zajednice.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Majkl Ujehara rekao je u Beogradu da se u Srbiji glasovi žena iz manjinskih grupa retko čuju i da su izložene diskriminaciji.

Ujehara je istakao da OEBS podržava romske nevladine organizacije, kao i Vladu Srbije da se poveća inkluzija u društvu, kao i puno učešće žena u političkom životu.

Izbori za članove Nacionalnih saveta raspisani su za 26. oktobar.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*