7.10.2014, B92 – Rasizam i u državnom vrhu Rumunije

7.10.2014, B92 – Rasizam i u državnom vrhu Rumunije

Strazbur — Rumunija potcenjuje rasizam prema Romima koji se ispoljava i u samom državnom vrhu, saopštio je Savet Evrope u novom izveštaju o ljudskim pravima u Rumuniji. 

Predsednik Rumunije Trajan Basesku kažnjen je u februaru novčanom kaznom od 135 evra zbog diskriminatornih izjava o Romima. On je 2010. godine izjavio da “veoma malo nomadskih Roma želi da radi i da veliki broj njih živi od krađe”.

“Pozivam vlasti da žestoko i na nedvosmislen način osude sve oblike kriminala i rasizma, a parlament i političke stranke da uvedu kaznene mere protiv netolerancije i govora mržnje”, navodi se u izveštaju izvestioca za ljudska prava Nilsa Muiznjeksa.

Izvestilac je izrazio zabrinutost zbog sve manjeg odvajanja sredstava za integraciju Roma, kojih ima izmedju 1,8 i 2,5 miliona u Rumuniji, odnosno izmedju 8,6 i 10 odsto populacije u toj zemlji.

Muiznjeks je rekao da 70 odsto Roma u Rumuniji živi ispod praga siromaštva.

Švedska je u aprilu izrazila veliko nezadovoljstvo što Rumunija odbija spoljnu pomoć za rasporedjivanja evropskog fonda namenjenog intregaciji Roma u toj državi.

Prema navodima iz Stokholmna, Vlada u Bukureštu se protivi formiranju grupe stručnjaka Evropske unije (EU) koja bi omogućila da budžet iz Brisela dodje do Roma.

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=874140

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*