7.10.2014, Sve vesti – EK upozorava i na spoljnu politiku

7.10.2014, Sve vesti – EK upozorava i na spoljnu politiku

Stepen usklađenosti sa odlukama i deklaracijama EU pao je u odnosu na 2013, pa će spoljna politika biti jedna od tema u izveštaju EK, kaže Aleksandra Joksimović.

Uoči sutrašnjeg zvaničnog predstavljanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja, u javnosti su se pojavile glavne teze koje opisuju sadašnju poziciju Srbije.

Srpska vlada je pohvaljena za uvođenje tržišnih zakona, za mere na smanjivanju budžetskog deficita, ali i za održavanje Parade ponosa kao doprinosu poštovanju ljudskih prava.

Evropska komisija, s druge strane, traži jačanje pravne države, kvalitetniju reformu pravosuđa, suzbijanje korupcije, sistemske reforme pre svega u pogledu javnih preduzeća.

Takođe se očekuje nastavak normalizacije odnosa sa Prištinom i usklađivanje spoljne politike sa politikom Brisela. Kritike Evropske komisije upućene su na račun slabljenja slobode i nezavisnosti medija.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku objašnjava da svaki izveštaj Evropske komisije pokušava da odslika trenutno stanje u društvu – odnosno koje su to teme gde Evropska unija očekuje ozbiljnije reforme.

http://www.svevesti.com/a274620-ek-upozorava-i-na-spoljnu-politiku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*