8.10.2014, Sve vesti – Izveštaj EK: I plusevi i minusi

8.10.2014, Sve vesti – Izveštaj EK: I plusevi i minusi

EK je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u EU navela da je Srbija dovoljno ispunila politička merila, ali da mora da se usredsredi na ključno.

U izveštaju Evropske komisije stoji da se srpska vlada još “mora dalje usredsrediti na ono ključno, a to je posebno vladavina prava, uključujući slobodu izražavanja, reformu državne uprave, uporedo s dobrim ekonomskim upravljanjem”.

U “ključnim nalazima”, sažetku izveštaja podvlači se da je pokretanje pregovora o članstvu Srbije i EU u januaru ove godine bilo “novi ugaoni kamen u težnji Srbije da se priključi EU”, što je kao svoj cilj potvrdila i nova vlada u Beogradu.

“Ekonomske i strukturne reforme su počele dok su u maju katastrofalne poplave pogoršale budžetsku situaciju” u Srbiji, dodaje se u ovom dokumentu EK i kaže da budžetski deficit “mora biti sređen kao prvenstveni zadatak”.

“Ključno je”, kako je naglašeno, “i da Srbija nastavi da ispunjava date obaveze o regionalnoj saradnji i normalizaciji odnosa s Kosovom kroz stalnu primenu u dobroj veri svih dogovora sklopljenih u dijalogu, tako da pregovori o članstvu nastave da glatko teku”.

Komisija u Briselu ukazuje na to da su srpske vlasti stvorile mehanizme da se u pregovore o članstvu s EU uključe i građansko društvo i parlament.

http://www.svevesti.com/a274699-izve%C5%A1taj-ek-i-plusevi-i-minusi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*