8.10.2014, Sve vesti – Putin u Beogradu: Poseta koja je zabrinula Zapad

8.10.2014, Sve vesti – Putin u Beogradu: Poseta koja je zabrinula Zapad

Skoro da ne postoji ličnost koja ima pristup javnom životu u Srbiji a da se minulih dana nije „izjasnila“ o predstojećoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu. A Putin još nije ni došao i malo je detalja uopšte poznato o sadržaju posete.

O Putinovoj poseti su svoje „mudrosti“ javnosti prenosili od američkog ambasadora Majkla Kirbija, pa preko samozvanih dežurnih advokata zapadnih zemalja do onih koji su se nekim slučajem zatekli u Beogradu, onako usput. Ta u osnovi besmislena propaganda je pre svega svedočanstvo na kako niske grane je pala savremena Srbija i sa kakvim poniženjem skoro svako sebi daje za pravo da javno govori o državi Srbiji. To je priča o današnjoj Srbiji. Predsednik Putin će, međutim, ipak doći, i to je izuzetno važna poseta, daleko važnija od uobičajenih državničkih putovanja kada su ona samo vest. Ovo je više od vesti.

Ako se diplomatija ogleda u simbolici ili, kako tvrdi američki doajen Henri Kisindžer, percepciji, onda ja Putinova poseta izuzetno važan događaj, koji sam po sebi, čak i bez ikakvih sada vidljivih rezultata, prevazilazi težinu savremene Srbije. U svetlu savremenog trenutka međunarodnih odnosa i raskršća na kojima se nalazi Srbija, raskršća uprkos svakodnevnom zaklinjanju vlasti Evropskoj uniji, dolazak predsednika jedne od tri svetske sile u Beograd je veoma složena poruka. Putin nije prvi put u Beogradu, ali je jedini lider svetskih sila koji dolazi u Beograd. Poslednji lider jedne od svetskih sila koji je bio u Beogradu, doduše u drugačijoj zemlji, je američki predsednik Džimi Karter, koji je septembra 1980. godine bio prvi strani državnik koji je došao u Jugoslaviju posle Titove smrti. To je tada, u tom vremenu, imalo jaku simboliku, bila je to jasna poruka.

http://www.svevesti.com/a274675-putin-u-beogradu-poseta-koja-je-zabrinula-zapad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*